Avertisment pentru Europa: în SUA, gripa aviară face ravagii. Ouăle au devenit atât de preţioase, încât au ajuns să fie furate

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 06 februarie 2025 20 afişări

Poliţia din statul american Pennsyl­vania caută indicii pentru a identifica hoţii care au furat recent 100.000 de ouă organice, scrie Deutsche Welle.

Avertisment pentru Europa: în SUA, gripa aviară face ravagii. Ouăle au devenit atât de preţioase, încât au ajuns să fie furate

Poliţia din statul american Pennsyl­vania caută indicii pentru a identifica hoţii care au furat recent 100.000 de ouă organice, scrie Deutsche Welle.

Epidemia de gripă aviară cu care se confruntă Statele Unite au forţat fermierii să eutanasieze milioane de pui pe lună, făcând ca preţurile ouă­lor să înregistreze mai mult de o dublare faţă de vara anului 2023.

Autorităţile din Pennsylvania spun că furtul ar putea avea legătură cu preţul ridicat al ouălor. Poliţia a declarat că se bazează pe oamenii din comunitate pentru orice indicii legate de incident.

„În întreaga mea carieră n-am auzit niciodată ca 100.000 de ouă să fie furate. E ceva unic“, a declarat Megan Frazer, purtătoare de cuvânt a poliţiei de stat din Pennsylvania.

Ouăle furate au o valoare de a­proximativ 40.000 de dolari, însem­nând că este vorba de o infracţiune, a declarat Frazer.

Din cauza scumpirii ouălor, cli­en­ţii şi restaurantele sunt forţaţi să ia decizii dificile, notează CNN. Lanţul de restaurante Waffle House a decis de exemplu să perceapă 50 de cenţi în plus pe ou din cauza scumpirilor.

Gripa aviară pune presiune pe fermieri şi oferta de ouă din ianuarie 2022, însă situaţia s-a înrăutăţit de la sfârşitul anului 2024.

În acest context, departamentul american al agriculturii anticipează că preţurile ouălor vor creşte cu până la 20% în acest an din cauza penuriilor.

Gripa aviară se răspândeşte în forţă şi la nivelul Europei, mai multe noi focare fiind raportate în Spania, Portugalia şi Franţa.

În ultima vreme, cazurile s-au în­mulţit semnificativ în Spania, noi fo­ca­re izbucnind în aproape toate col­ţu­rile ţării, notează murciatoday.com.

În restul Europei, odată cu răci­rea vremii şi amplificarea mişcărilor migratorii ale păsărilor sălbatice, cir­culaţia virusului a accelerat de ase­me­nea. Iar majoritatea cazurilor sunt concentrate în Europa Centrală.

Cel de-al 15-lea focar de gripă avi­ară din Polonia înregistrat în acest an a fost confirmat la începutul săptă­mâ­nii la o fermă comercială din Sadlowo, Vo­ievodatul Mazowieckie, scrie farmer.pl.

Ferma deţine 849.489 găini ouătoare.

Polonia este cel mai mare producător de carne de pasăre din Europa, reprezentând o cincime din producţia totală a UE, conform poultryworld.net. Spania şi Germania se situează pe locurile doi şi trei.

Polonia s-a confruntat în 2020-2021 cu cea mai severă epidemie de gripă aviară din istoria sa ca durată. În vara anului 2023, aceasta şi-a redobândit statutul de ţară liberă de gripă aviară, însă în 2024 au reapărut probleme.

Exporturile de carne de pasăre ale ţării au scăzut puternic în 2020 ca valoare comparativ cu 2018, nerevenindu-şi încă în 2023. Ca volum, exporturile la nivel mondial aproape s-au înjumătăţit.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oua,
gripa aviara,
avertisment,
epidemie,
fermieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.