Banca centrală a Austriei: Piaţa imobiliară din Viena, ajunsă la un nivel mult supraevaluat, ar putea avea nevoie de mai mulţi ani pentru a atinge un echilibru al preţurilor
Potrivit unui raport al băncii centrale a Austriei, este mai probabil ca Viena să se confrunte cu o corecţie lentă a pieţei imobiliare supraevaluate decât cu un şoc brusc, raportează Bloomberg.
Riscul scăzut de vânzări forţate şi oferta temperată din cauza unei industrii de construcţii în regres fac puţin probabilă o scădere bruscă a preţurilor locuinţelor, au declarat economiştii de la Banca Naţională a Austriei într-un raport publicat miercuri. Deşi nu pot fi excluse noi scăderi moderate, este mai probabil ca piaţa să urmeze un scenariu similar cu cel din anii 1990, când aprecierea puternică a fost urmată de o fază lungă de stagnare.
„Riscul unor corecţii bruşte ale preţurilor este considerat în prezent ca fiind destul de scăzut", se arată în raport, adăugând că, din cauza inflaţiei ridicate şi a riscurilor monetare şi economice, evoluţia preţurilor imobiliare este „supusă unui grad ridicat de incertitudine".
Traiectoria proiectată ar presupune o scădere a costurilor locuinţelor pe o bază ajustată la inflaţie, aspect care ar contribui la reducerea presiunii asupra unei pieţe care se estimează că este cu aproximativ 37% mai scumpă decât valoarea sa fundamentală.
Economiştii au pregătit nota ca răspuns la raportul inaugural Bloomberg City Tracker, care a arătat că preţurile de listare din Viena s-au prăbuşit cu 12% pe an în luna mai, potrivit datelor de pe site-ul immopreise.at. Astfel, capitala austriacă a înregistrat cel mai mare declin dintre cele nouă oraşe europene incluse în sondaj.
Banca Naţională a Austriei a declarat că datele din primul trimestru care includ preţurile de ofertă şi de tranzacţie au indicat o stagnare a pieţei. Proprietatea rezidenţială din Viena a costat în continuare cu 0,8% mai mult în perioada ianuarie-martie decât în anul precedent. Banca naţională nu publică o defalcare lunară a datelor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro