Banca centrală a Turciei reduce dobânda de politică monetară după cutremur

Autor: Dorin Oancea Postat la 23 februarie 2023 17 afişări

Banca centrală a Turciei reduce dobânda de politică monetară după cutremur

Banca centrală a Turciei a redus joi rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la 8,5%, aşa cum era de aşteptat, în urma cutremurului devastator care a ucis peste 43.000 de persoane în sudul Turciei în această lună, scrie Reuters.

"A devenit şi mai important să menţinem condiţiile financiare de susţinere pentru a păstra ritmul de creştere a producţiei industriale şi tendinţa pozitivă a ocupării forţei de muncă după cutremur", a precizat banca centrală într-un comunicat.

INstituţia a precizat, după şedinţa lunară a comitetului de politică monetară, că va monitoriza îndeaproape dezechilibrele dintre cerere şi ofertă cauzate de cutremur asupra inflaţiei şi a subliniat importanţa susţinerii creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă.

Decizia a avut un impact redus asupra lirei, care s-a tranzacţionat la 18,8755, neschimbată faţă de nivelurile sale iniţiale. Moneda a fost în mare parte stabilă din vară, în mare parte din cauza gestionării statului.

Chiar şi înainte de cutremure, analiştii au spus că ar putea exista o mai mare relaxare înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare care vor avea loc în iunie, când se aşteaptă ca preşedintele Tayyip Erdogan să se confrunte cu cea mai mare provocare politică din cele două decenii de guvernare.

Anul trecut, banca a redus dobânda cheie cu 500 de puncte de bază într-un ciclu de relaxare neortodox menit să contracareze o încetinire economică, înainte de a o menţine constantă la 9% în decembrie şi ianuarie. Măsurile de stimulare au fost luate chiar şi în condiţiile în care inflaţia a depăşit 85% anul trecut şi a scăzut abia la 58% în ianuarie.

Erdogan a îndemnat la stimulente monetare în ultimii ani, cu scopul de a obţine stabilitatea preţurilor prin reducerea costurilor de împrumut, stimularea exporturilor şi transformarea deficitelor cronice de cont curent în excedente.

Însă reducerile de rate au declanşat o prăbuşire monetară la sfârşitul anului 2021, în urma căreia lira a pierdut 44% faţă de dolar în acel an şi încă 30% în 2022, alimentând inflaţia.

Grupurile de afaceri şi economiştii au declarat că cutremurul ar putea costa Ankara până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia locuinţelor şi a infrastructurii, reducând în acelaşi timp cu unul până la două puncte procentuale creşterea economică din acest an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turcia,
dobândă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.