Banca Centrală Europeană avertizează: Recuperarea economică riscă să fie întârziată de o creştere bruscă a ratei şomajului
Zona euro va suferi, cel mai probabil, o creştere masivă a ratei şomajului în toamnă chiar dacă economiile îşi vor reveni în parametri normali, scrie Financial Times.
Rata şomajului din Europa a fost relativ stabilă comparativ cu datele pe care le-au înregistrat Statele Unite, situaţia fiind datorată în mare parte programelor de susţinere a locurilor de muncă.
Însă guvernele nu ştiu cât mai pot prelungi schemele de ajutorare a angajaţilor de vreme ce efectele crizei continuă să îşi facă simţită prezenţa de-a lungul pieţei forţei de muncă. Între aprilie şi iunie, numărul angajaţilor din zona euro a scăzut cu 2,8%, cel mai mare declin din 1995, ceea ce înseamnă că şi-au pierdut locul de muncă aproximativ 4,5 milioane de oameni.
Membrii consiliului BCE şi-a exprimat grijile cu privire la posibilitatea unor „scăderi bruşte” în cazul în care măsurile guvernamentale vor fi ridicate până la sfârşitul anului, decizie ce ar putea declanşa o explozie a ratei şomajului de-a lungul ţărilor europene. De asemenea, BCE spune că mediul de business se confruntă cu o perspectivă sumbră în viitorul apropiat, iar incertitudinile create de pandemie continuă să afecteze investiţiile.
Economia zonei euro a suferit o contracţie record de 12% în T2, după ce înregistrase o scădere de 3,6% în primele trei luni ale anului. Chiar dacă estimările pentru T3 sunt tot mai optimiste, Philip Lane – principalul economist al BCE – spune că „va fi nevoie de o perioadă extrem de lungă de timp pentru a ne reveni din şocul pandemiei”.
În iunie, output-ul fabricilor din zona euro au crescut semnificativ pentru a doua lună consecutivă, însă a rămas cu mult sub nivelurile înregistrate înainte de coronacriză. Astfel, producţia industrială a crescut cu 9,1% faţă de luna mai, perioadă care a fost martora celei mai mari creşteri lunare de când au început să fie raportate datele, adică din 1991.
Totuşi, cererea nu a fost suficientă pentru a acoperi pierderile lunilor martie şi aprilie, nivelul producţiei fiind cu 11% mai mic decât rezultatele lunii februarie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro