Banca Transilvania duce Bursa de Valori Bucureşti la noi maxime istorice chiar în ziua în care preţul se corectează pentru a reflecta acţiunile gratuite
Corecţia acţiunilor Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), prin data ex-date din 18 iulie pentru a incorpora operaţiunea de majorare de capital social prin acordarea a 14,8 acţiuni gratuite la 100 de acţiuni deţinute, a fost mai mică în raport cu gradul de distribuţie a gratuitelor.
Iar asta s-a reflectat în sens pozitiv pe cotaţie cât şi pe indicii bursieri de la Bucureşti care au atins maxime istorice în contextul în care banca are a doua cea mai mare pondere în structura BET, de 19,4%, apropiată de primul loc, Petrom cu 19,46%, arată datele agregate de ZF. “Luni intră acţiunile gratuite”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare Estinvest, cu privire la faptul că pe 22 iulie investitorii TLV vor avea la fiecare 100 de acţiuni deţinute încă 14,8 acţiuni în portofoliu, echivalentul a 430 de lei la preţurile curente de tranzacţionare.
Astfel, preţul de referinţă pentru acţiunile TLV a fost calculat de bancă la 28,8 lei, însă cel de tranzacţionare de joi a fost peste acest prag, mai exact în creştere cu 1,56% la 29,25 lei, pe fondul apetitului ridicat al investitorilor. Tranzacţiile au fost de 19 mil. lei, adică 33% din lichiditatea pe acţiuni, arată datele BVB. Banca Transilvania a fost din nou cel mai lichid emitent.
Din punct de vedere fiscal, acţiunile gratuite vor fi înregistrate la preţul de achiziţie 0 (zero) lei, cu data dobândirii fiind data plăţii. Ca atare, dacă vor fi vândute în maxim un an de zile de la data plăţii, cota de impozit aplicată asupra câştigului obţinut din tranzacţia de vânzare va fi de 3%. Dacă sunt vândute în mai mult de 365 de zile, atunci 1%.
Banca a ajuns la o evaluare bursieră de circa 26,8 mld. lei, potrivit datelor BVB. Majorarea de capital social cu 1,2 mld. lei este o altă modalitate de recompensare a acţionarilor pe lângă distribuirea clasică a dividendelor (bani cash), impozitată cu 8%. Banca a distribuit anul acesta dividende cu un randament de 4,4%.
Pe de altă parte indicele principal BET s-a apreciat miercuri cu 0,7% la maximul istoric de 18.750 de puncte. BET a urcat cu 4% în ultima lună. Toţi indicii bursieri de la Bucureşti au fost miercuri pe plus.
Din rândul celor 20 de acţiuni care intră în structura indicelui, 7 au fost miercuri pe minus (ONE,1,14% la TeraPlast 1%, la Conpet cu 0,23%), trei au stagnat iar restul au avut creşteri de la 0,2% pentru TTS, la 0,3% pentru Digi şi Romgaz, la 2,1% pentru BRD şi 2,8% pentru MedLife. Hidroelectrica a avut tranzacţii de 5,6 mil. lei la un preţ în creştere cu 0,8% iar Petrom de 6,9 mil. lei şi un preţ în stagnare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro