Băncile încep să se agite: După ce valoarea Twitter s-a prăbuşit drastic de la achiziţie, Elon Musk încearcă să îşi liniştească creditorii că nu vor pierde niciun ban. În numai un an, valoarea contractelor de publicitate cu Twitter - principala linie de venit - a scăzut cu 45%

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 15 decembrie 2023 65 afişări

Băncile încep să se agite: După ce valoarea Twitter s-a prăbuşit drastic de la achiziţie, Elon Musk încearcă să îşi liniştească creditorii că nu vor pierde niciun ban. În numai un an, valoarea contractelor de publicitate cu Twitter - principala linie de venit - a scăzut cu 45%

Elon Musk a încercat să-şi liniştească creditorii cu privire la preluarea Twitter după ce, în numai un an, valoarea contractelor de publicitate cu celebra platformă social media au scăzut cu 45%, potrivit a cinci persoane implicate în discuţiile oficiale, scrie Financial Times.

Garanţiile verbale au fost oferite de Musk băncilor ca o modalitate de a-i linişti pe creditori, în condiţiile în care valoarea site-ului de socializare, redenumit acum X, a scăzut brusc după ce achiziţia a fost finalizată anul trecut.

În pofida asigurărilor, cele şapte bănci care i-au împrumutat bani miliardarului pentru achiziţia sa - Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, MUFG, BNP Paribas, Mizuho şi Société Générale - se confruntă cu o serie îngrijorătoare de incertitudini generate de afacerea Twitter.

Sursele nu au precizat când au fost oferite asigurările în cauză, deşi una dintre ele a precizat că Musk le-ar fi făcut în mai multe rânduri. Dar comportamentul miliardarului, ilustrat atât prin încercarea de a se retrage din preluare platformei în 2022, cât şi mai recent, prin înstrăinarea agenţilor de publicitate, a întunecat substanţial perspectivele băncilor referitoare la vinderea datoriilor.

Marile fonduri speculative şi investitorii de credit de pe Wall Street au purtat o serie de discuţii cu băncile la sfârşitul anului trecut, oferindu-se să cumpere partea cea mai importantă a datoriei la aproximativ 65 de cenţi pe dolar. Însă, în interviuri recente acordate Financial Times, mai multe voci de pe WS au declarat că nu există un preţ la care ar cumpăra obligaţiunile şi împrumuturile, având în vedere că nu pot evalua dacă Linda Yaccarino, directorul executiv al X, ar putea redresa afacerea.

Vânzarea obligaţiunilor şi împrumuturilor în valoare de 12,5 miliarde de dolari sub 60 de cenţi pe dolar - un preţ pe care mulţi investitori consideră că băncile ar fi norocoase să îl obţină pe piaţa actuală - ar implica pierderi înainte de a contabiliza plăţile de dobânzi ale X de aproximativ 4 miliarde de dolari, deprecieri care nu au fost încă raportate public de către sindicatul de creditori, potrivit calculelor FT. 

Morgan Stanley, Bank of America, Barclays, MUFG, BNP Paribas, Mizuho şi Société Générale au refuzat să comenteze în urma solicitărilor FT. Un purtător de cuvânt al X a refuzat să comenteze, de asemenea. 

Potrivit persoanelor implicate în tranzacţie, garanţiile lui Musk nu au fost bazate pe niciun contract formal, ele fiind interpretate ca un soi de laudă de sine.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.