BCE nu mai permite Greciei să folosească obligaţiunile guvernamentale ca garanţii pentru noi credite

Autor: Luiza Chiroiu Postat la 05 februarie 2015 39 afişări

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să nu mai permită băncilor din Grecia folosirea obligaţiunilor guvernamentale ca garanţii pentru noi credite accesate de la BCE, punând presiune pe banca centrală a Greciei şi pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.

Datoria publică a Greciei este plasată în categoria "junk", astfel că BCE a oferit ţării un avantaj prin renunţarea la cerinţa ca obligaţiunile guvernamentale să fie evaluate ca recomandate pentru investiţii pentru a putea obţine finanţare ieftină din partea instituţiei europene, relatează MarketWatch.

Una dintre condiţiile puse de BCE pentru a acorda acest sprijin Grecia a fost ca guvernul de la Atena să respecte programul de bailout convenit cu creditorii internaţionali.

"Decizia Consiliului Guvernatorilor se bazează pe faptul că nu se poate presupune în acest moment că revizuirea programului va fi îndeplinită cu succes", se arată într-un comunicat al BCE.

În aceste condiţii, banca centrală a Greciei va trebui să furnizeze băncilor lichidităţile de care acestea au nevoie, prin accesarea facilităţii de finanţare de urgenţă. Prin acest program, împrumuturile sunt mai scumpe şi sunt oferite de banca centrală a Greciei, nu direct de către BCE.

Acţiunea BCE este percepută de către analişti drept un semnal al faptului că, asemenea Germaniei, BCE nu este dispusă să accepte înlocuirea actualelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene.

De asemenea, mai multe surse au declarat că BCE nu este deschisă la propunere Greciei de a emite obligaţiuni suplimentare pentru a strânge fondurile necesare pentru a asigura lichidităţile necesare guvernului de la Atena.

Măsura decisă de BCE, care se va aplica începând cu data de 11 februarie, va duce la creşterea costurilor de finanţare ale Greciei, potrivit Bloomberg. Randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Greciei au crescut joi cu 70 de puncte de bază (0,7 puncte procentuale), la 10,38% la ora 10:01 (ora României).

Miercuri, Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanţe s-a întâlnit cu preşedintele BCE, Mario Draghi. În urma discuţiilor purtate cu Draghi, ministrul de finanţe al Greciei a declarat că BCE este dispusă "să facă orice este nevoie" pentru a susţine statele membre ale zonei euro.

Varoufakis şi premierul Alexis Tsipras se află, începând de duminică, într-un turneu european, în cadrul căruia sunt programate mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai guvernelor naţionale, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice, care în prezent se ridică la circa 315 miliarde euro.

La începutul săptămânii, Varoufakis a propus oficialilor europeni şi FMI înlocuirea obligaţiunilor guvernamentale deţinute în prezent de creditorii internaţionali, fie cu unele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică a ţării, fie cu aşa-numitele titluri "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
DATORIE,
/actualitate/bce-nu-mai-permite-greciei-sa-foloseasca-obligatiunile-guvernamentale-ca-garantii-pentru-noi-credite-13805526
13805526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.