BCR a închis 2013 cu un profit de circa 370 milioane de lei, în scădere cu 200 milioane de lei faţă de septembrie
BCR, cea mai mare bancă din România, a încheiat anul trecut cu un profit în jur 360 -370 de milioane lei, cu 200 de milioane lei sub câştigul din primele nouă luni, din cauza unor provizioane suplimentare şi vânzarea unor credite neperformante, au declarat surse din acţionariat.
"Fără efectul pozitiv din eliberarea unui provizion fiscal, banca ar fi făcut un profit operaţional modest şi la septembrie. În ultimul trimestru au mai fost constituite provizioane pentru anumite credite restructurate şi s-au marcat pierderi pe vânzarea unor credite neperformante", au precizat sursele citate.
După primele nouă luni de anul trecut, BCR a raportat un profit net de 563 milioane lei, în cea mai mare parte ca rezultat al unui impact fiscal pozitiv, profitul brut fiind de numai 17 milioane lei.
Acţionarii BCR au aprobat joi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2014, care prevede un profit net de 647 milioane lei, pe fondul unui uşor avans al creditării, de la 47,6 miliarde lei (septembrie 2013) la 48,16 miliarde lei, corespunzător unei rate de 8,1% a rentabilităţii capitalurilor proprii, care vor creşte cu 600 milioane lei, la peste 8 miliarde lei.
Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat în AGA, BCR va constitui în acest an provizioane aferente creditelor şi avansurilor de 1,23 miliarde lei, sub nivelul de la septembrie 2013 (1,54 miliarde lei) şi la aproape o treime faţă de 2012 (3,27 miliarde lei).
Banca anticipează că va atrage de la clienţi depozite cu 2 miliarde de lei mai mult decât contabiliza în septembrie anul trecut, astfel că soldul de la finele anului este prognozat la 38 miliarde lei. Creşterea se va reflecta fidel în bilanţul băncii, activele la final de an fiind estimate la 67,56 mililarde lei, comparativ cu 65,5 miliarde lei în septembrie 2013.
La nivelul Grupului BCR se prognozeză un profit net mai scăzut, de 515 milioane lei, în condiţiile în care provizioanele estimate (1,64 miliarde lei) sunt mai mari cu 400 de milioane lei comparativ cu nivelul anticipat doar la nivelul băncii.
Profitul brut la nivel de bancă se va situa la circa 771 milioane lei, în timp ce la nivelul grupului se va cifra la 666 milioane lei.
Cea mai mare pierdere de la nivelul subsidiarelor este anticipată la Suport Colect, cu un minus bugetat de 330 milioane lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro