Bitdefender lansează Scamio, un serviciu de detecţie a fraudelor online bazat pe inteligenţă artificială. „Este ca un asistent personal cu care poţi discuta şi pe care poţi conta pentru a-ţi proteja viaţa digitală”

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 15 decembrie 2023 60 afişări

Bitdefender lansează Scamio, un serviciu de detecţie a fraudelor online bazat pe inteligenţă artificială. „Este ca un asistent personal cu care poţi discuta şi pe care poţi conta pentru a-ţi proteja viaţa digitală”

Bitdefender, lider global în domeniul securităţii cibernetice, a anunţat lansarea Bitdefender Scamio, un serviciu gratuit de detecţie a înşelătoriilor online, care prin integrarea inteligenţei artificiale creează un strat suplimentar de protecţie, potrivit reprezentanţilor companiei. Astfel, utilizatorii pot verifica orice mesaj, email sau link suspect prin iniţierea unei conversaţii cu un chatbot disponibil pe aplicaţia lor de mesagerie.

„Adoptarea rapidă a inteligenţei artificiale de către infractorii cibernetici pentru a fura datele personale, financiare ale utilizatorilor şi pentru a se infiltra în vieţilor lor digitale a modificat regulile jocului. Fraudele online care odinioară erau uşor de identificat, au devenit mult mai greu de detectat cu ochiul liber. Scamio ponderează acest raport de forţe prin faptul că oferă o probabilitate sigură asupra activităţii periculoase bazată pe conţinutul mesajului şi context. Este ca şi cum ai avea un asistent personal cu care poţi discuta şi pe care poţi conta pentru a-ţi proteja viaţa digitală”, a spus Ciprian Istrate, senior vice president of operations, Consumer Solutions Group în cadrul Bitdefender.

Scamio a fost dezvoltat având în vedere că fraudele online continuă să se intensifice şi să evolueze de la an la an. Potrivit unui raport al Federal Trade Commission (FTC), pierderile suferite de utilizatori în 2022 au însumat 8,8 miliarde de dolari, o creştere de 30% faţă de anul precedent. Doar înşelătoriile prin mesaje text au dus la pierderi de 330 de milioane de dolari, potrivit Bitdefender. Utilizarea modelelor de limbaj bazate pe inteligenţă artificială de către infractorii cibernetici pentru dezvoltarea de noi atacuri din ce în ce mai greu de identificat va reprezenta o provocare şi mai mare în combaterea fraudelor online.

Practic, Bitdefender Scamio este un chatbot de detecţie a fraudelor care poate analiza multiple surse în acelaşi timp - emailuri, mesaje text, imagini, linkuri şi chiar coduri QR - pentru a depista o fraudă. Astfel, utilizatorul iniţiază o conversaţie cu Scamio unde îi trimite conţinutul suspect şi îi descrie contextul, iar în câteva secunde, Scamio oferă utilizatorului o confirmare, precum şi recomandări pentru gestionarea situaţiei (şterge/blochează contactul, de exemplu), dar şi măsuri de precauţie ca să-şi protejeze datele personale împotriva unor viitoare tentative de fraudare.

„Pe lângă capacităţile avansate ale inteligenţei artificiale, Scamio utilizează tehnologiile Bitdefender de protecţie, prevenţie şi detecţie a ameninţărilor ce maximizează rata de detecţie şi care îi permit să înţeleagă circumstanţe specifice pentru a oferi răspunsuri privind potenţiale fraude. Această integrare inovatoare este deosebit de eficientă pentru detectarea înşelătoriilor de tipul social engineering care pot ocoli anumite sisteme de detecţie”, au mai explicat reprezentanţii Bitdefender.

 Scamio este uşor de utilizat, compatibil cu orice dispozitiv sau sistem de operare şi poate fi accesat printr-un motor de căutare web sau prin intermediul Facebook Messenger după crearea rapidă a unui cont. Serviciul include cele mai avansate capacităţi de programare neurolingvistică (NLP) care îi permit să descifreze contextul şi nuanţele de limbaj specifice acestor tipuri de atac.   

„Scamio este un serviciu gratuit care nu necesită descărcarea sau folosirea în prealabil a unui produs Bitdefender.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bitdefender,
inteligenta,
fraude,
protejare,
online

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.