Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: „Cred că tranzacţia MVM - E.ON va ajunge la CSAT, aş fi surprins dacă e văzută ca neproblematică”

Autor: Ramona Cornea Postat la 06 februarie 2025 8 afişări

Bogdan Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: „Cred că tranzacţia MVM - E.ON va ajunge la CSAT, aş fi surprins dacă e văzută ca neproblematică”

Tranzacţia prin care compania maghiară MVM vrea să preia deţinerea de 68% a germanilor la furnizorul român de energie electrică şi gaze naturale E.ON Energie România, probabil că va ajunge să fie discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), susţine preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„Probabil că această investigaţie va ajunge la CSAT. Eu cred că se va ajunge. Aş fi surprins dacă ea trece, dacă e văzută ca neproblematică. La CSAT când ajungem,atunci când spunem că noi credem că e un caz mai complicat şi trebuie să intre în procedură aprofundată' Şi atunci asta o facem, cu OK-ul CSAT. Întrebăm dacă este ok să analizăm mai aprofundat această operaţiune. Eu cred că va ajunge, mi-e greu să cred că această operaţiune va fi considerată ca fiind neproblematică din punctul de vedere al siguranţei naţionale. Văzând şi unele exprimări publice ale unor membri ai Comisiei de Examinare a Investiţiilor Străine Directe, mi-e greu să cred că va fi considerată neproblematică şi că nu necesită o cercetare aprofundată. Deci cred că va fi sesizat CSAT-ul”, a spus Chiriţoiu în cadrul unei conferinţe de presă.

La finalul anului trecut, compania maghiară de stat MVM şi grupul german E.

ON au anunţat că au ajuns la un acord privind preluarea de către MVM a deţinerii de 68% a germanilor la furnizorul român de energie electrică şi gaze naturale E.ON Energie România. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de obţinerea aprobărilor necesare din partea autorităţilor române competente.

În acest moment, tranzacţia dintre E.ON şi MVM aşteaptă trei avize: unul de la Comisia de Examinare a Investiţiilor Străine Directe (CEISD), unul de la Consiliul Concurenţei şi unul de la Comisia Europeană. Bogdan Chiriţoiu susţine că Comisia Europeană va da cazul Consiliului Concurenţei.

„Comisia Europeană cu noi e acelaşi aviz. E pe concurenţă şi asta e noutatea. Mi-au spus că ne dau nouă cazul. După prag era suficient de mare tranzacţia cât să fie analizată de ei, dar, pentru că părţile au cerut să ne fie trimisă şi noi am zis că suntem de acord să o preluăm, atunci Comisia ne-o dă nouă”, a detaliat el.

În legătură cu tranzacţia MVM-E.ON, Ministerul Energiei a identificat o serie de riscuri precum: legături cu Federaţia Rusă, riscul cesiunii ulterioare a acţiunilor E.ON Energie România către entităţi non-UE, riscuri asupra datelor companiei şi a datelor cu caracter personal ale peste 3 milioane de utilizatori, probleme de transparenţă a cumpărătorului, conflictul cu strategiile energetice naţionale, precedente internaţionale.

În total, E.ON Energie România are circa 3,5 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. De la intrarea pe piaţă, compania a investit circa 2,5 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,8 miliarde de euro.
 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.