Bogdan Deac, cel mai bun şahist din România l-a învins în a treia etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT) de la Bucureşti pe cel mai bun şahit ungar, Richard Rapport, numărul şapte mondial
Cea de-a treia rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT) s-a încheiat cu prima victorie din această etapă a şahistului român, Bogdan Deac, în faţa reprezentantului Ungariei, Richard Rapport.
Restul rezultatelor au fost remize şi arată după cum urmează:
Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov 1/2-1/2
Fabiano Caruana – Wesley So 1/2-1/2
Ian Nepomniachtchi – Dominguez Perez 1/2-1/2
Alireza Firouzja – Levon Aronian 1/2-1/2
Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1
Directorul Operei Naţionale Bucureşti, dirijorul Daniel Jinga, a făcut prima mutare la partida dintre Maxime Vachier-Lagrave – Shakhryiar Mamedyarov, iar ambasadorul Superbet, Cătălin Moroşanu, la partida dintre Bogdan Deac - Richard Rapport, dând startul simbolic al celei de-a treia runde a competiţiei.
Richard Rapport – Bogdan Deac 0-1
Bogdan Deac l-a înfruntat cu piesele negre pe cel de-al 7-lea jucător din lume, marele maestru maghiar, Richard Rapport. Partida a început destul de paşnic, dar începând cu mutarea a 13-a a început să se joace pe contre. După o serie de schimburi în centrul tablei, ambii regi au ajunşi să fie expuşi. Fiind o poziţie dificilă, cei doi mari maeştri au ajunşi în criză de timp, dar Bogdan a fost extrem de precis în apărare şi pe fondul unei greşeli a adversarului a reuşit să câştige partida.
Astfel după primele 3 runde a reuşit să devină lider al clasamentului alături de Wesley So şi Ian Nepomniachtchi.
Ian Nepomniachtchi – Lenier Domniguez ½- ½
Cei doi mari maeştri au efectuat primele 22 de mutări într-un timp record, în mai puţin de 15 minute. Acest lucru ne-a demonstrat încă o dată cât de bine sunt pregătiţi şi din punct de vedere teoretic cei mai buni jucători din lume. Părea că va fi o remiză rapidă, dar cei au ţinut să ne contrazică. Ian a continuat să preseze şi jucătorul de origine cubaneză a ajuns în criză de timp. Cu toate acestea a găsit cele mai bune continuări şi partida s-a încheiat la egalitate perfectă. Fiecare dintre jucători având doar regele pe tablă la finalul disputei.
Fabiano Caruana – Wesley So ½- ½
Încă din deschidere, Fabiano a sacrificat un pion în schimbul obţinerii perechii de nebuni şi a unei dinamici mai bune a pieselor. Jocul exact al lui Wesley şi apărarea precisă au făcut ca iniţiativa să se risipească mutare cu mutare, dar nu a fost suficient pentru obţinerea victoriei. La finalul partidei, Fabiano a declarat că a trebuit să fie extrem de atent pentru a reuşi să obţină remiza.
Levon Aronian – Alireza Firouzja ½- ½
S-a jucat o variantă cunoscută din apărarea slavă, dar jucătorul de origine armeană a încercat să devieze de la varianta principală şi astfel a ajuns într-o poziţie dificilă. Finalul l-a regăsit pe reprezentatul Franţei cu avantaj semnificativ. Deşi partida conducea către o victorie a negrului, abilităţile tehnice ale lui Levon Aronian au făcut ca partida să se încheie la egalitate.
Maxime Vachier-Lagrave - Shakhriyar Mamedyarov ½- ½
A fost cea liniştită partidă a zilei. Deschiderea Caro-Kann aleasă de către jucătorul azer a fost ca invitaţie către o dispută dinamică, Maxime a alea varianta paşnică. Chiar dacă de la distanţă a părut că este o plimbare prin parc, situaţia nu a fost atât de simplă pe cât a părut a fi. După o serie de manevre interesante, rezultatul de remiză a fost consemnat în urma unei repetări a poziţiei.
Clasamentul după runda a treia:
1-3. Ian Nepomniachtchi 2p, Wesley So 2p, Bogdan Deac 2p
4-7. Fabiano Caruana 1,5p, Levon Aronian 1,5p, Dominguez Perez 1,5p, Maxime Vachier-Lagrave 1,5p
8-10. Alireza Firouzja 1p, Richard Rapport 1p, Shakhryiar Mamedyarov 1p.
Programul rundei a patra
Runda a patra va începe duminică şi se va disputa, după cum urmează:
Shakhryiar Mamedyarov – Bogdan Deac
Alireza Firouzja – Richard Rapport
Dominguez Perez – Levon Aronian
Wesley So – Ian Nepomniachtchi
Maxime Vachier-Lagrave – Ian Nepomniachtchi
Prima mutare de astăzi va fi făcută de ambasadorul Superbet, Ana Maria Popescu (Brânză), cea mai bună spadasină a lumii, de cinci ori la rând, recent retrasă din activitatea sportivă.
Pe 10 mai, ziua liberă din cadrul competiţiei, se va organiza un eveniment caritabil, la care publicul larg va avea ocazia să joace şah în echipă cu un Grand Master (GM).
Evenimentul va dura două ore şi va începe la ora 11.00. Zece mari maeştri internaţionali ai şahului, printre care şi participanţi în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei 10 GM, participanţi în cadrul evenimentului sunt:
• Fabiano Caruana (SUA – cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)
• Wesley So (SUA – actualul campion mondial la şah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)
• Leinier Dominguez (SUA – al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)
• Maxime Vachier-Lagrave (Franţa – cel mai bun jucător de şah al Franţei)
• Alexander Onischuk (Ucraina – câştigător al Campionatului American de Şah în 2006)
• Anastasiya Karlovich (Ucraina – GM, jurnalist, promoter şi fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa şi Ucraina)
• Natalia Zhukova (Ucraina – de două ori campioană europeană la şah feminin)
• Michael Khodarkovsky (SUA – GM şi director executiv al turneului Grand Chess Tour)
• Constantin Lupulescu (România – GM şi al doilea cel mai bun şahist al României, la ora actuală)
• Gabriel Grecescu (România – GM, câştigător al Campionatului Naţional de Seniori din România, în 2017, scrie despre şah şi se implică în proiecte de susţinere a şahului).
Condiţia de înscriere la acest eveniment caritabil este o donaţie minimă, în valoare de 2.000 RON. Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundaţia Superbet şi direcţionate apoi către refugiaţii din Ucraina.
Competiţia de şah clasic de la Bucureşti (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel global. Şahiştii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care şi jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) şi obţin puncte. Câştigătorul etapei va fi anunţat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiţiei de la Bucureşti ajung la 350.000 dolari.
Competiţia se desfăşoară în perioada 5-14 mai, cu excepţia zilei de 10 mai (zi de odihnă). Partidele încep la orele 15.00 şi se încheie în jurul orelor 20.00. Deschiderea fiecărei zile competiţionale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitaţi speciali, sportivi, oficiali şi diverse personalităţi ale vieţii publice din România.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro