Borna de sub 7 lei pe litru. Combustibilul a ajuns la cel mai mic preţ din ultimele luni. Unde se află cel mai mic preţ din ţară şi ce înseamnă această ieftinire pentru economie

Autor: Ioana Matei Postat la 19 aprilie 2025 5721 afişări

Borna de sub 7 lei pe litru. Combustibilul a ajuns la cel mai mic preţ din ultimele luni. Unde se află cel mai mic preţ din ţară şi ce înseamnă această ieftinire pentru economie

În prag de sărbători, România a înregistrat o evoluţie cu totul neaşteptată la pompă: preţurile la benzină şi motorină au coborât sub pragul psihologic de 7 lei/litru în mai multe oraşe, inclusiv în Capitală, atingând cele mai mici valori din ultimele 7–8 luni.

În Capitală, la benzinăriile Petrom, MOL şi Lukoil, preţul pentru benzina standard a coborât până la 6,84 lei/litru, potrivit Monitorului Preţurilor şi platformei Peco-Online. Motorina standard se vinde cu 7,03 lei/litru în unele puncte din Sectorul 6. Aceste preţuri sunt vizibil mai mici decât media înregistrată în lunile de iarnă, când carburanţii oscilau între 7,20 şi 7,50 lei/litru.

Cea mai ieftină benzină standard din România se găseşte în Reghin (jud. Mureş), unde o staţie Petrolium afişează un preţ record de 6,68 lei/litru. Motorina standard, în aceeaşi benzinărie, costă 6,88 lei/litru – valori care nu mai fuseseră atinse din vara lui 2024.

Luna aprilie a adus şapte ieftiniri succesive ale carburanţilor, scăderi care au acumulat peste 30 de bani/litru pentru benzină şi aproximativ 40 de bani/litru la motorină.

Este cea mai constantă perioadă de reducere a preţurilor din ultimele luni, semnalând o corecţie susţinută.

Pe plan internaţional, cotaţiile petrolului Brent au coborât în aprilie sub 85 de dolari/baril, în parte din cauza unei cereri mai slabe la nivel global şi a deciziei OPEC+ de a relaxa temporar restricţiile de producţie. În paralel, economiştii avertizează asupra unui posibil semnal de încetinire a economiei globale, ceea ce poate influenţa negativ cererea de combustibili.

Vineri, preţul petrolului a înregistrat o creştere modestă, dar a încheiat săptămâna cu un declin general, după ce Iranul a minimalizat un presupus atac israelian pe teritoriul său – un semn că o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea fi evitată, scrie Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 18 cenţi, sau 0,21%, ajungând la 87,29 dolari pe baril. Pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI), contractul cu livrare în luna mai s-a închis în urcare cu 41 de cenţi, sau 0,5%, la 83,14 dolari/baril. Contractul mai activ, cu scadenţă în iunie, a crescut cu 12 cenţi, până la 82,22 dolari/baril.

Pentru consumatori, scăderea sub 7 lei pe litru este o veste bună, mai ales în prag de sezon estival, când mobilitatea creşte. Însă pentru analişti, trendul poate indica o răcire a activităţii economice – un simptom clasic al încetinirii cererii industriale şi comerciale.

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori