BREAKING: BCE reduce dobânzile la euro pentru a treia oară de la 3,5% la 3,25%, pentru a sprijini economia din zona euro, slăbită de inflaţie şi de încetinire a creşterii. Aproape o treime din creditele acordate în România sunt în euro

Autor: Ştefan Stan Postat la 17 octombrie 2024 10 afişări

BREAKING: BCE reduce dobânzile la euro pentru a treia oară de la 3,5% la 3,25%, pentru a sprijini economia din zona euro, slăbită de inflaţie şi de încetinire a creşterii. Aproape o treime din creditele acordate în România sunt în euro

Banca Centrală Europeană a redus ratele dobânzilor cu un sfert de punct, până la 3,25%, pe fondul semnelor de slăbire a creşterii şi inflaţiei în zona euro. Mişcarea de joi a dus ratele din zona euro la cel mai scăzut punct din mai 2023 şi a urmat unei reduceri de aceeaşi mărime la reuniunea BCE de luna trecută. Aceasta a fost anticipată pe scară largă ca urmare a publicării unor date economice mai scăzute decât se aşteptau, scrie FT. 

„Informaţiile primite privind inflaţia arată că procesul dezinflaţionist este pe drumul cel bun”, a declarat BCE. „Perspectivele inflaţiei sunt, de asemenea, afectate de surprizele negative recente ale indicatorilor de activitate economică”. Oficialii germani au avertizat că cea mai mare economie a Europei se va contracta pentru al doilea an consecutiv.

Inflaţia din zona euro a scăzut la 1,7 % în perioada până în septembrie, coborând sub ţinta de 2 % a băncii centrale pentru prima dată în mai mult de trei ani. Înainte de reuniune, comercianţii de pe pieţele de swap-uri estimau încă patru sau cinci reduceri ale ratelor cu un sfert de punct până la jumătatea anului viitor, inclusiv aproape certitudinea unei reduceri în decembrie.

Rezerva Federală a SUA a redus rata dobânzii de referinţă în septembrie, pentru prima dată în mai mult de patru ani, reducând costurile de împrumut cu o jumătate de punct şi semnalând noi reduceri pe viitor. De asemenea, se aşteaptă ca Banca Angliei să reducă din nou ratele în noiembrie, după reducerile de la începutul acestui an.

Aproape o treime din creditele acordate în România sunt în euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bce,
zona euro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.