BREAKING! Încă o fabrică se închide în România. Sute de oameni ar urma să ramână fără loc de muncă. Anunţul făcut de gigantul german
Grupul german Ara Shoes, unul dintre cei mai mari producători locali de pantofi, îşi restructurează activitatea din România, mai exact închide din aprilie fabrica de la Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, şi renunţă la o parte dintre salariaţii din Valea lui Mihai, judeţul Bihor, conform surselor ZF.
Oficialii Ara Shoes nu au răspuns până la închiderea ediţiei solicitărilor ZF privind această decizie. În cele două unităţi de producţie grupul avea la finalul lui 2018 peste 1.000 de salariaţi, fiind unul dintre marii angajatori din industrie. În Sălaj lucrau circa 350-400 de oameni, pe când restul erau în Bihor, conform datelor ZF. Tot în Bihor, mai exact în localitatea Valea lui Mihai, sunt şi firmele Lloyd Shoes România şi Legero Shoes România, deţinute tot de Ara Shoes. Fiecare dintre firme este operată independent, conform celor mai recente date ale ZF.
Nemţii au invocat mai multe motive pentru care restructurează businessul local, însă majorările constante ale salariului minim pe economie stau în spatele deciziei, mai spun sursele ZF. Salariile din industria de încălţăminte cu 35% sub media pe economie fiind printre cele mai mici, uneori apropiate de minim mai degrabă decât de nivelul mediu.
Media în industrie (Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor) este de 2.105 lei net lunar, arată datele de la INS aferente lunii noiembrie a anului trecut. Salariul a crescut cu 10% în ultimul an şi s-a mai mult decât dublat în ultimul deceniu însă avansul a fost susţinut mai degrabă de majorările continue ale salariului minim pe economie. Totodată, criza forţei de muncă ar putea să fi determinat aceste creşteri într-o industrie care foloseşte intens forţa de muncă, mai exact fabricile ajung să aibă sute sau chiar peste 1.000 de salariaţi fiecare.
De altfel, ara Shoes nu este prima companie care ia această decizie, elveţienii de la Rieker închizând în 2019 cele două fabrici din România. Ei invocau atunci lipsa forţei de muncă, productivitatea redusă şi salariile devenite prea mari.
Majorările din ultimii ani şi ridicarea pieţelor din Asia mult mai ieftine i-au determinat pe mulţi să se mute către est. Acesta a fost în special cazul retailerilor care aveau furnizori locali. În cazul ara Shoes însă e vorba de fabrici proprii în care nemţii au investit 20 mil. euro, conform datelor anunţate anterior.
Oficialii companiei spuneau atunci că grupul german a venit pe piaţa locală în urmă cu mai bine de 20 ani, atrasă de forţa de muncă ieftină şi de apropierea de principala piaţă a grupului, Germania.
„Am construit două fabrici de la zero şi am investit în România circa 20 de milioane de euro. Am intrat pe piaţa locală în 1998, iar la momentul acela România s-a remarcat în regiune prin costurile mici cu forţa de muncă. Deşi au trecut de atunci mai bine de 15 ani, nu văd schimbări în ţările din Europa de Est, există la fel de multă birocraţie şi funcţionari corupţi“, spunea anterior oficialii companiei.
Prezenţia nemţilor pe plan local este justificată de faptul că România este unul dintre cei mai mari 20 de exportatori de încălţăminte din lume, cu o valoare de circa 1 de dolari în 2018, ultimul pentru care există date, potrivit datelor din raportul Worldfootwear.
Cu afaceri de 55 de milioane de dolari (235 mil. lei) în 2018, ara Shoes este responsabilă pentru aproape 5% din exporturile de pantofi ale României. Businessul ara Shoes (ca entitate juridică) a scăzut cu 15% în 2018, însă rămâne la un nivel relativ ridicat. Mai mult, compania şi-a dublat profitul la 4 milioane de lei.
După cifra de afaceri din 2018 – ultimul an pentru care există date publice – compania Ara Shoes Romania (Bihor) era al doilea cel mai mare jucător din domeniu, după Raffaello Shoes Factory (Bucureşti). Şi Lloyd Shoes şi Legero se află în top 10 şi respectiv top 20. Cele două au împreună alţi peste 1.000 de salariaţi.
Aproape 50.000 de oameni lucrează în România în producţia de încălţăminte, piaţa locală fiind unul dintre cei mai mari jucători europeni şi mondiali din domeniu. Din totalul numărului de salariaţi mai bine de o treime sunt prezenţi în vestul ţării, în judeţe precum Bihor şi Timiş. Spre deosebire de producţia de haine care s-a concentrat în Moldova, producţia de pantofi s-a concentrat în centru şi vest.
Apropierea de vest, infrastructura bună către Occident unde au sediul clienţii şi salariul mediu cu până la o treime sub media pe economie, toate au fost argumente care au convins marii producători de pantofi să îşi amplaseze aici fabricile.
În total, există peste 1.800 de firme care produc încălţări şi genţi, acestea având afaceri cumulate de aproape 5,4 mld. lei, arată datele de la Registrul Comerţului aferente anului 2018. Businessul se află pe un trend descendent, la fel şi numărul de salariaţi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro