BREAKING Romgaz primeşte ratingul “BBB-“ cu perspectiva stabilă de la agenţia de evaluare Fitch

Autor: Liviu Popescu Postat la 22 mai 2024 36 afişări

BREAKING Romgaz primeşte ratingul “BBB-“ cu perspectiva stabilă de la agenţia de evaluare Fitch

Agenţia de evaluare financiară Fitch a atribuit Romgaz (SNG), producător şi furnizor de gaze naturale controlat de statul Român, ratingul de “BBB-“ cu o perspectivă stabilă. Este pentru prima oară când Romgaz primeşte rating de la Fitch, potrivit unui anunţ publicat de agenţia pe site-ul propriu.

“Planuri mari pentru CAPEX: Romgaz are planuri ambiţioase de a dezvolta Neptun Deep, un proiect offshore de mare adâncime în Marea Neagră din România. Romgaz a achiziţionat o participaţie de 50% în proiect de la Exxon Mobil pentru 1 miliard de euro în 2022 şi este partener cu OMV Petrom, operatorul Neptun Deep. Planul de dezvoltare include o infrastructură de 10 sonde şi o platformă offshore, iar producţia ar trebui să înceapă în 2027, ajungând la o producţie brută de platou de aproximativ 8 miliarde de metri cubi (mld. mc) pe an. Romgaz şi OMV Petrom vor investi până la 4 miliarde de euro în acest proiect”, notează Fitch.

ZF a scris săptămâna trecută că Romgaz a selectat JPMorgan, cea mai mare bancă americană, să conducă consorţiul de bănci care va intermedia programul de emisiuni de obligaţiuni pe piaţa externă. Programul MTN - Medium Term Notes este de 1,5 mld. euro în mai multe etape. Romgaz are nevoie de aceşti bani pentru a finanţa exploatarea proiectului de gaze din Marea Neagră Neptun Deep.

“Ratingul "BBB-" al Romgaz beneficiază de o creştere de o treaptă faţă de profilul de credit autonom (SCP) "bbĂ" pentru sprijinul acordat de stat, în conformitate cu criteriile noastre de rating pentru entităţile legate de guvern (GRE). SCP reflectă poziţia dominantă a Romgaz pe piaţa de gaze naturale din România, potenţialul de creştere a producţiei în amonte din dezvoltarea zăcămintelor Neptun Deep şi Caragele şi politica financiară conservatoare. Principalele constrângeri ale ratingului includ scara de producţie relativ modestă, lipsa de diversificare geografică din cauza concentrării sale exclusiv pe România, natura îmbătrânită a activelor sale de gaze naturale, cheltuieli de investiţii mari şi un risc de execuţie gestionabil”.

Alte comentarii din anunţul Fitch:

♦ Proiect transformaţional: Considerăm că Neptun Deep este un proiect transformaţional pentru Romgaz. Acesta va permite Romgaz să crească producţia de gaze naturale cu jumătate, până la aproximativ 150 de mii de barili echivalent petrol pe zi (kboe/d), de la 83 kboe/d în 2023, oprind o tendinţă de scădere a producţiei din zăcămintele mature existente. Proiectul va asigura, de asemenea, independenţa energetică a României şi va poziţiona ţara ca cel mai mare producător de gaze naturale din resurse interne din UE. Considerăm că riscul de execuţie este gestionabil, având în vedere experienţa partenerului în dezvoltarea de proiecte de petrol şi gaze.

♦ Romgaz a funcţionat în mod istoric cu o poziţie netă de numerar, ceea ce reflectă managementul său financiar prudent. Preconizăm că gradul de îndatorare netă EBITDA va creşte până în 2026, din cauza unor cheltuieli de investiţii semnificative, în special în ceea ce priveşte dezvoltarea Neptun Deep. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca efectul de levier net să scadă începând cu 2027, pe măsură ce noile proiecte contribuie la EBITDA.

♦ Un proces decizional şi o supraveghere foarte puternice: Guvernul român exercită un control semnificativ asupra procesului decizional al Romgaz, inclusiv asupra activităţilor operaţionale, a performanţelor financiare, a structurii de finanţare şi a planurilor de investiţii. Acest control este evident prin intermediul participaţiei de 70% a guvernului, iar supravegherea sa este solidă, Romgaz fiind supusă unor raportări frecvente şi periodice cu privire la principalii indicatori operaţionali şi financiari. Prin urmare, considerăm că scorul pentru procesul decizional şi supraveghere este "Foarte puternic".

♦ Păstrarea rolului politicii guvernamentale: Apreciem menţinerea rolului de politică guvernamentală ca fiind "puternic", datorită rolului esenţial al Romgaz în autosuficienţa şi securitatea energetică a României. Producţia de gaze naturale a Romgaz, deţinerea reţelei româneşti de depozitare a gazelor naturale şi producţia de energie electrică sunt parte integrantă a economiei naţionale, iar neîndeplinirea obligaţiilor de plată ar avea un impact asupra furnizării continue a unui serviciu public cheie. În plus, Romgaz este implicată în proiecte strategice precum Neptun Deep, ceea ce subliniază şi mai mult importanţa sa în peisajul energetic al ţării.

♦ Considerăm că precedentele de sprijin şi riscul de contagiune sunt "insuficient de puternice". Prin urmare, calculăm scorul GRE al Romgaz la 22,5 puncte. Combinat cu SCP 'bbĂ', acest lucru conduce la abordarea de rating SCP (standalone credit profile - Profil de credit independent) plus o treaptă, rezultând ratingul 'BBB-'.

♦ Strategie axată pe creşterea producţiei: Strategia Romgaz 2021-2030 se concentrează pe creşterea valorii activităţilor sale de bază, producţia şi comercializarea gazelor naturale, urmărind în acelaşi timp decarbonizarea. Printre obiectivele strategice cheie se numără reducerea emisiilor de carbon şi de metan cu cel puţin 10%, limitarea declinului anual al producţiei de gaze naturale din activele moştenite la mai puţin de 2,5%, menţinerea unei marje EBITDA de 25-40% şi obţinerea unei rentabilităţi a capitalului mediu angajat de 12% sau mai mare. Romgaz intenţionează, de asemenea, să ajungă la emisii nete de CO2 zero până în 2050.

♦ Plăţi generoase de dividende: Companiile de stat din România au fost obligate, de-a lungul timpului, să distribuie cel puţin 50% din profitul net sub formă de dividende. Pentru 2023, Romgaz a fost autorizată de guvern să aloce doar 20% din profiturile sale pentru dividende în 2024, din cauza unor cheltuieli de investiţii mari anticipate, ceea ce este în conformitate cu scutirile de la politica de dividende pentru companiile de stat care realizează proiecte energetice majore. Ne aşteptăm ca Romgaz să revină la distribuţiile de dividende standard, mai mari, în 2025. Cu toate acestea, prelungirea plăţilor de dividende mai mici în timpul dezvoltării Neptun Deep nu poate fi exclusă şi ar reprezenta o creştere a previziunilor noastre.

♦ Preţurile reglementate la gaze: Ca răspuns la războiul dintre Rusia şi Ucraina, guvernul român a implementat reglementări pentru a proteja consumatorii pe piaţa de furnizare a gazelor naturale, care expiră în martie 2025. În 2023, 87% din vânzările de gaze ale Romgaz au fost la preţuri reglementate de 150 RON pe megawatt oră (MWh). Din aprilie 2024, preţul plafonat s-a redus la 120 RON/MWh. Vânzările la aceste preţuri reglementate sunt scutite de impozitele pe vânt, iar redevenţele se bazează pe preţurile plafonate. Presupunem că măsurile nu vor fi prelungite, dar impactul unui scenariu alternativ asupra rezultatelor financiare ale Romgaz ar fi pozitiv datorită impozitării mai mici din preţurile reglementate.

♦ Centrală CCGT în construcţie: Romgaz avansează construcţia centralei electrice cu turbină cu gaz în ciclu combinat (CCGT) de la Iernut, cu un capex de 344 milioane de lei, care va fi finalizată până în decembrie 2024. Romgaz intenţionează să beneficieze de pe urma vânzărilor de energie electrică pe piaţa de echilibrare, a cărei importanţă este de aşteptat să crească pe măsură ce producţia de energie electrică din surse regenerabile creşte, cu volatilitatea inerentă a producţiei sale.

♦ Ne aşteptăm ca Iernut CCGT să constituie aproximativ 7% din EBITDA Romgaz în 2027, sporind diversificarea afacerilor companiei, deşi segmentul upstream rămâne în continuare contribuitorul dominant al fluxului de numerar.

Ipoteze cheie:

- Evoluţia producţiei de gaze naturale în conformitate cu orientările conducerii

- Preţuri ale gazelor naturale în cadrul facilităţii de transfer de titluri (TTF) la 10 USD/mcf în 2024, 10 USD/mcf în 2023, 8 USD/mcf în 2026, 7 USD/mcf în 2027 şi 5 USD/mcf după aceea

- Preţurile petrolului la 80 USD/baril în 2024, 70 USD/baril în 2025, 65 USD/baril în 2026-2027 şi 60 USD/baril după aceea

- Capex în conformitate cu orientările conducerii

- Dividende la aproximativ 50% din profitul net al anului precedent începând cu 2025

Factori care ar putea, individual sau colectiv, să ducă la o acţiune pozitivă de rating/majorare a ratingului

- Un upgrade este puţin probabil, cel puţin pe termen scurt, cu excepţia cazului în care există o îmbunătăţire semnificativă a profilului de afaceri al Romgaz prin diversificare sau o creştere semnificativă a producţiei în amonte peste nivelul prognozat în prezent, după dezvoltarea Neptun Deep şi Caragele, menţinând în acelaşi timp un profil financiar conservator

Factori care ar putea, individual sau colectiv, să ducă la o acţiune negativă de rating/coborâre a ratingului

- Acţiune de rating negativă asupra ratingului suveran al României

- Probleme în dezvoltarea de noi active din amonte sau o pârghie netă EBITDA mult peste 2,0x după perioada de investiţii intensive în capex ar fi negative pentru SCP şi IDR

Lichiditate şi structura datoriei

Lichiditate satisfăcătoare: Nevoile de lichiditate ale Romgaz până în 2024 sunt acoperite prin numerar în bilanţ. După 2024, ne aşteptăm ca Romgaz să atragă împrumuturi pentru a-şi finanţa capex-ul crescut.

Romgaz este deţinută în proporţie de 70% de stat şi 30% este tranzacţionată public la Bursa de Valori Bucureşti şi desfăşoară operaţiuni în sectorul upstream de petrol şi gaze naturale, înmagazinare şi furnizare de gaze şi producţie de energie electrică. Producţia Romgaz pentru 2023 se ridică la 83kboe/d, în timp ce EBITDA ajustată de Fitch a totalizat 5,6 miliarde de lei.​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.