BREAKING: Ziarul Financiar a trimis solicitări către ASF, BNR, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, SRI şi SIE să răspundă dacă au avut vreun demers privind ce se întâmplă la City Insurance

Autor: Mircea Nica Postat la 17 septembrie 2021 55 afişări

BREAKING: Ziarul Financiar a trimis solicitări către ASF, BNR, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, SRI şi SIE să răspundă dacă au avut vreun demers privind ce se întâmplă la City Insurance

Până acum, doar Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a răspuns solicitării ZF, în care explică modul prin care instituţia poate acţiona şi în ce condiţii.

Astfel, “ Biroul de presă al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, este abilitat să comunice următoarele: Conform preved   Conform prevederilor art. 39, alin (21), litera b), din Legea nr. 129/2019 Oficiul efectuează analiza tranzacţiilor suspecte: la sesizarea oricăreia dintre persoanele prevăzute la art. 5; din oficiu, când ia cunoştinţă pe orice cale despre o tranzacţie suspectă. Oficiul analizează ,şi prelucrează informaţiile, iar atunci când se constată existenţa unor indicii de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului, informează de îndată Parchetul de pe lânqă înalta Curte de Casaţie si Justitie. Oficiul informează de îndată Serviciul Român de Informatii cu privire la suspiciuni de finanţare a terorismului. Oficiul informează orqanele de urmărire penală cu privire la indicii de săvârşire a altor infractiuni decât cele de spălare a banilor sau de finanţare a terorismului. Oficiul poate transmite din proprie initiativă, informaţii autoritătilor competente sau institutiilor publice cu privire la situaţii de neconformitate a entităţilor raportoare, precum şi la aspecte relevante în domeniul de activitate al acestora”, au transmis reprezentanţii instituţiei în urma solicitării ZF.

În acelaşi timp, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor mai poate solicita entităţilor raportoare, autorităţilor sau instituţiilor publice sau private datele şi informaţiile necesare îndeplinirii atribuţiilor stabilite de lege. Datele şi informaţiile solicitate sunt transmise Oficiului exclusiv în format electronic şi sunt prelucrate şi utilizate în cadrul Oficiului în regim de confidenţialitate, cu respectarea măsurilor de securitate ale prelucrărilor de date cu caracter personal.

În final, instituţia a mai menţionat faptul că autoritatea competenta care supravegheză şi controlează, în mod exclusiv, modul de aplicare a prevederilor Legii nr.129/2019 în domeniul pieţei financiare este Autoritatea de Supraveghere Financiară, care deţine şi atrubuţii de serviciu specifice privind supravegherea  prudenţială a pieţei asigurărilor.

Mişu Negriţoiu, fostul preşedinte al ASF în perioada 2014-2016, a spus recent pentru ZF că societatetea City Insurance a avut aceleaşi probleme pe care le are în prezent şi în anul 2016, iar pe lângă măsurile luate de către ASF privind planul de redresare al companiei, s-a impus şi limitarea ponderii poliţelor RCA la 75% din volumul anului anterior. Cu toate acestea, City Insurance nu a respectat niciodată această măsură.

După revocarea lui Mişu Negriţoiu în anul 2016, Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al ASF la acea vreme, a preluat conducerea, după cum a confirmat fostul preşedinte al ASF pentru ZF.

Contactat de ZF, Cornel Constantinescu nu a oferit detalii privind perioada în care a fost vicepreşedinte al ASF şi a sugerat ca întrebările să fie adresate Autorităţii de Supraveghere, instituţia fiind cea mai îndreptăţită să ofere răspunsurile necesare, mai ales privind conducătorii pe care i-a avut.

ASF nu a răspuns până acum solicitărilor ZF şi nici nu a oferit detalii sau informaţii suplimentare, după ce a anunţat că City Insurance nu a reuşit să asigure suma de 150 mil. euro în cont pentru restabilirea cerinţelor minime de capital.

În urmă cu o săptămână, ASF a anunţat că fondul olandez I3CP, acţionarul care a preluat tot pachetul de acţiuni de la Vivendi Internaţional, fostul acţionar majoritar al City Insurance, nu a reuşit să aducă suma de 150 mil. euro pentru restabilirea capitalului minim necesar al companiei, iar ASF a rămas să ia o decizie privind asigurătorul, în conformitate cu prevederile legale. Ulterior, fondul olandez şi-a confirmat hotărârea de a veni cu capitalul pentru City Insurance, susţinând că a trimis toate documentele autorităţilor. Până în prezent, ASF nu a anunţat nicio decizie în acest sens. Între timp, asigurătorul subscrie în continuare poliţe RCA prin intermediul brokerilor.

City Insurance este în continuare liderul pieţei asigurărilor, cu subscrieri de 648,6 mil. lei la finalul primelor trei luni din 2021, cu 20,1% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. În 2020, compania ajunsese la subscrieri de 2,3 mld. lei, aproape de pragul de 500 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.