Brexit determină scăderea numărului de muncitori migranţi sezonieri. Lipsa lucrătorilor din România şi Bulgaria ar putea duce la „criza sparanghelului”
Mulţi producători britanici de fructe şi legume se bazează aproape în totalitate pe muncitorii sezonieri, migranţi din UE, România şi Bulgaria, care acceptă locuri de muncă pe termen scurt pe care muncitorii britanici nu le doresc, iar lipsa acestora ar putea duce la criza sparanghelului.
Sezonul sparanghelului în Marea Britanie este scurt şi timpuriu - în mod tradiţional, acesta se desfăşoară începând cu 23 aprilie, până la jumătatea lunii iunie. Această situaţie va reprezenta primul mare test al crizei sezoniere a forţei de muncă a anului 2019.
Anul acesta, antreprenorii britanici au fost nevoiţi să facă eforturi mai mari pentru a recruta români şi bulgari, în mare parte temători cu privire la lungul proces reprezentat de Brexit, în condiţiile în care premierul Theresa May solicită aprobarea Parlamentului pentru un acord de separare de Uniunea Europeană. Emigranţii sunt, de asemenea, preocupaţi cu privire la modul în care vor fi primiţi de către britanici, care au votat, în 2016, că doresc să părăsească UE.
„Dacă avem cu 20% mai puţini muncitori, atunci vom recolta cu 20% mai puţin sparanghel”, a spus Chris Chinn, un antreprenor din Marea Britanie. „Agricultura din Regatul Unit nu este un joc cu marjă mare, deci un minus de 20% presupune că vom ieşi în pierderi. 50% poate cauza faliment”, a completat acesta.
Preocuparea antreprenorului s-a intensificat după ce 20 dintre cei 100 de muncitori care ar fi trebuit să contribuie la cultivarea culturilor în luna ianuarie au renunţat. Dintre cei 247 de lucrători care ar trebui să sosească între 31 martie şi 6 aprilie, 125 încă trebuie să îşi rezerve zborurile, a spus acesta.
Cu doar 11 zile până la părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie, Guvernul nu a aprobat încă un acord de retragere sau de prelungire, ceea ce înseamnă că riscul unui Brexit fără acord nu poate fi exclus.