Budăi: Proiectul de lege privind pensiile speciale, aprobat de Guvern, va fi depus în Parlament

Autor: Cosmin Pirv Postat la 28 decembrie 2022 38 afişări

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunţat miercuri că Guvernul a aprobat proiectul de lege privind pensiile speciale care va fi depus spre dezbatere în Parlament.

Budăi: Proiectul de lege privind pensiile speciale, aprobat de Guvern, va fi depus în Parlament

„Proiectul de lege va fi depus de acum în Parlament şi va fi suspus aprobării odată cu începerea dezbaterilor cu data de 1 februarie”, a anunţat Budăi la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.

Conform acestuia, proiectul prevede ajustarea prin reducere a chelutuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, pentru cele şase categorii: două în domeniul justiţiei, navigatorii, Curtea de Conturi, diplomaţii şi pensiile militare.

„Reducerea chelutielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale, însă şi aici este o ajustare dată de vechime necesară în magistratură, dar şi reducerea cheltuielilor astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nu va mai exista, după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în MO şi după scurgerea termenului de şase luni necesar recalculării, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul”, a declarat ministrul Muncii.

Acesta a mai spus că nu vor mai fi luate în calcul veniturile nepermanente.

„La baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent, şi mă refer la acele prime acordate, ştim noi cum se acordau câteodată în ultimele şase luni, sau câştigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună. Mai mult de atât nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani, şi tot de la 6 la 12 luni pentru sistemul militar, în ultimii cinci ani”, a mai spus Marius Budăi.

El a precizat că proiectul prevede doar un impact prin reducere de cheltuieli.

„De asemenea, pentru magistraţi nu se vor mai permite perioade asimilate, perioada minimă asimilată care se va permite va fi de minim 20 de ani, care va creşte gradual, an de an, până la 25 de ani, urmând ca an de an să scadă perioadele. (...) Vechimea minimă, o altă prevedere din jalonul din PNRR, s-a egalat cu vechimea minimă din sistemul de pensii publice, şi anume la 15 ani. (...) La diplomaţi a existat şi o creştere a vârstei de pensionare şi la personalul navigant, astfel încât să aliniem pe cât posibil în România vârsta de pensionare cu vârsta standard din sistemul public de pensii”, a mai spus ministrul.

El a menţionat că toţi miniştrii de resort sunt coiniţiatori ai proiectului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marius budăi,
pensii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.