Bursă. ANAF cere falimentul companiei din construcţii Raiko, listată în 2021 la o evaluare de 19,9 mil. lei. Acum compania are 1,6 mil. lei capitalizare şi este suspendată de la tranzacţionare

Autor: Tibi Oprea Postat la 13 octombrie 2024 52 afişări

Producătorul de sisteme pluviale Raiko Transilvania (simbol bursier RKOT), companie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi suspendată de la tranzacţionare pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare, care în trei ani de la listare a pierdut 90% din valoare, figurează pe Portalul Instanţelor de Judecată (PIJ) cu o cerere de deschidere a procedurii falimentului din partea creditorului ANAF.

Bursă. ANAF cere falimentul companiei din construcţii Raiko, listată în 2021 la o evaluare de 19,9 mil. lei. Acum compania are 1,6 mil. lei capitalizare şi este suspendată de la tranzacţionare

Producătorul de sisteme pluviale Raiko Transilvania (simbol bursier RKOT), companie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi suspendată de la tranzacţionare pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare, care în trei ani de la listare a pierdut 90% din valoare, figurează pe Portalul Instanţelor de Judecată (PIJ) cu o cerere de deschidere a procedurii falimentului din partea creditorului ANAF.

Dosarul a fost înregistrat în mai 2024, iar în septembrie Tribunalul Cluj a amânat cauza. Următorul termen de judecată este pe 25 octombrie 2024. Aceasta este prima companie care a listat acţiuni la bursă în valul din 2021 care întâmpină dificultăţi financiare. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi de ZF.

Tot pe PIJ se pot găsi trei dosare deschise pe numele fondatorului Tomasz Kurcin, care în februarie-octombrie 2022 şi-a vândut participaţia de 18,34% fără a anunţa investitorii prin rapoarte curente. Acesta a spus că lipsa raportărilor a fost cauzată de neînţelegerea cu privire la obligaţiile de raportare şi că intenţionează să răscumpere acţiunile şi să revină la participaţia anterioară. „Prin vânzarea acţiunilor, Tomasz Kurcin a obţinut venituri de 693.876 lei, dintre care 691.673 lei au fost daţi sub formă de împrumut fără dobândă pe o durată de 4 ani companiei RAIKO TRANSILVANIA, pentru a ajuta cashflowul afectat de pierderea clienţilor din Rusia şi Ucraina, dar şi de problemele din lanţul de aprovizionare”, transmitea Raiko Transilvania la BVB în decembrie 2022.

Potrivit Ghidului extins pentru listarea pe piaţa AeRO al Bursei de Valori Bucureşti, nerespectarea obligaţiilor de raportare atrage includerea în Lista Specială de Monitorizare şi pierderea încrederii din partea investitorilor. De altfel, se presupune că înainte de listare a fost derulat un training pentru emitent în legătură cu obligaţiile ce-i revin ca societate listată.

Principalele evenimente importante apărute în activitatea emitentului care pot duce la modificări ale preţului instrumentelor financiare, numite informaţii privilegiate, se face către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Bursa de Valori Bucureşti nu mai târziu de 24 de ore de la producerea respectivelor evenimente sau de la data la care respectiva informaţie este adusă la cunostinţa emitentului. La BVB, Raiko are publicate mai multe avertismente şi amenzi de la supraveghetorul pieţei. „Tomasz Kurcin ştia de problemele companiei şi şi-a vândut toate acţiunile fără să raporteze. A încasat sute de mii de euro şi a fost sancţionat cu amenda maximă permisă de lege: 15.000 lei!

Având în vedere numărul de procese din România, nu îmi fac iluzii că va plăti ceva. Probabil şi-a mutat bunurile de mult timp”, spune pentru ZF Marius Alexe, investitor care iniţial a cumpărat 35% din acţiunile Raiko, deţinere pe care ulterior şi-a diminuat-o. La momentul în care Tomasz Kurcin a anunţat toate tranzacţiile, în nu mai puţin de 46 de pagini, acesta mai avea 350 de acţiuni RKOT, dar şi pachetul majoritar de 51,28% din Tax & Capital Advisors SRL, societatea care deţine 35% din acţiunile RKOT. Marius Alexe a decis să îşi vândă atunci şi restul de 5% din acţiuni.

„Încă figurez ca acţionar la Registrul Comerţului, chiar cu 35%, ceea ce îmi creează anumite probleme. O mulţime de persoane au avizat listarea, dar nimeni nu a verificat dacă Actul Constitutiv este conform cu regulile bursei, care specifică faptul că lista acţionarilor trebuie să fie gestionată de Depozitarul Central”, explică investitorul. Listarea Raiko Transilvania pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti a fost întârziată, iar banii investitorilor au rămas blocaţi pentru aproape doi ani. Compania a atras într-un plasament privat care urma să preceadă listarea aproximativ 1 mil. lei, iar Tomas Kurcin a decis să deruleze un nou plasament privat pentru a atrage încă 600.000 de lei.

Atunci reprezentanţii companiei anunţau că fondul polonez de investiţii de tip pre-IPO Carpathia Capital, listat pe piaţa AeRO şi cu focus pe IMM-urile din România, care a investit anterior în Bittnet şi MedLife, va finanţa compania, lucru care nu s-a întâmplat. Raiko a fost adusă pe bursă de TradeVille în aprilie 2021 la o evaluare anticipată de 4 mil. lei. În prima şedinţă de tranzacţionare, acţiunile au crescut cu 361% faţă de preţul din plasamentul privat, iar capitalizarea a urcat de aproape patru ori, la 19,9 mil. lei, pe tranzacţii de 1,5 mil. lei. Astăzi, compania este evaluată de investitori la doar 1,6 mil. lei. Pe de altă parte, Cristian şpan, fost CEO al companiei între noiembrie 2020 şi decembrie 2022 şi martorul-denunţător din dosarul în care primarul băimărean Cătălin Cherecheş a fost condamnat pe fond la cinci ani de închisoare pentru luare de mită, a fost condamnat la rândul său în primă fază procesuală la doi ani de închisoare cu suspendare pentru obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, însă a scăpat de condamnarea penală la fel ca şi Cherecheş.

Curtea de Apel Cluj a admis ulterior apelul lui şpan, desfiinţând hotărârea penală de la Zalău şi declarând încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Totuşi, a menţinut celelalte decizii, adică plata sumei de 133.800 de lei către municipiul Baia Mare plus dobânda de referinţă, respectiv sechestru şi poprire pe bunuri ale acestuia până la concurenţa sumei de 155.800 de lei. La acestea s-au adăugat cheltuieli de judecată de 22.000 de lei. „Raiko este încă o demonstraţie clară a faptului că investitorii nu sunt protejaţi. Avem şi alte cazuri recente în care investitorii susţin că există suspiciuni, de exemplu, Vivre Deco şi Alser Forest. S-a schimbat ceva de atunci? Nu! Aşa că, cel mai probabil, vom continua să vedem astfel de situaţii în viitor”, mai spune Marius Alexe.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.