Bursă. Cemacon, companie controlată de fraţii Pavăl de la Dedeman, se va delista de la BVB. Acţionarii minoritari vor primi 0,44 lei pe acţiune

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 iunie 2024 36 afişări

Bursă. Cemacon, companie controlată de fraţii Pavăl de la Dedeman, se va delista de la BVB. Acţionarii minoritari vor primi 0,44 lei pe acţiune

Producătorul de materiale de construcţii Cemacon (simbol bursier CEON) se va delista de la Bursa de Valori Bucureşti ca urmare a deciziei acţionarilor majoritari, într-o operaţiune intermediată de casa de brokeraj Estinvest, conform unui raport publicat la BVB.

Pavăl Holding şi PIF Industrial Bacău –  societăţi controlate de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman – deţin împreună peste 95% din capitalul social al companiei, deci cel puţin 95% din drepturile de vot ce pot fi efectiv exercitate ca urmare a unei oferte publice de cumpărare derulate între 22 aprilie şi 8 mai 2024.

Cele două companii au dreptul „să solicite acţionarilor care nu au subscris în cadrul ofertei să-i vândă respectivele acţiuni, Ia un preţ  prevăzut în art. 44 din Legea nr. 24/2017, republicată, poate fi exercitat în termen de 3 luni de la data închiderii ofertei publice de cumpărare”, se arată în raport.

Oferta s-a derulat la preţul de 0,4395 lei pe acţiune; Pavăl Holding a achiziţionat 975.344 de acţiuni CEON din totalul de 24,6 milioane de titluri care au făcut obiectul operaţiunii. În continuare, acţionarii minoritari – care deţin sub 3% din capitalul social – urmează să primească tot 0,4395 lei pe unitate.

„Preţul oferit în cadrul ofertei publice de cumpărare este considerat un preţ echitabil dacă acţionarul majoritar a achiziţionat în cadrul ofertei publice de cumpărare acţiuni reprezentând cei puţin 90% din numărul total de acţiuni din capitalul social care conferă drept de vot vizate în ofertă. În caz contrar, preţul va fi determinat de un evaluator autorizat, conform legii, potrivit standardelor de evaluare în vigoare. În cazul aplicării art. 44 aIin. (5) din Legea nr. 24/2017, republicată, preţul nu poate fi mai mic decât preţul de cumpărare din cadrul ofertei publice de cumpărare/preluare voluntare, în urma căreia se exercită dreptul Conform art. 44 aIin. (1) din aceeaşi lege”, conform BVB.

Evaluatorul independent care a realizat evaluarea acţiunii CEON – prin metoda fluxurilor financiare actualizate (DCF/discounted cash flow) este DARIAN DRS SA, cu sediul la Cluj-Napoca.

„Acţionarii existenţi sunt obligaţi să vândă acţiunile deţinute către acţionarul PAVAL HOLDING SRL Bacău, care iniţiază procedura împreuna cu acţionarul cu care aceasta acţionează în mod concertat şi pot notifica Intermediarului, în termen de maxim 10 zile lucrătoare de a data publicării prezentului anunţ, respectiv începând cu data de 06.06.2024 până la data de 19.06.2024.”

Acţiunile CEON au fost suspendate astăzi de la tranzacţionare la BVB. Dinamicile afişate de cotaţie în 2024 şi în ultimele 12 luni sunt de plus 0,9%, respectiv minus 8%, pe rulaje de 3,3 milioane, respectiv 4,5 milioane de lei.

Evaluată la 400 de milioane de lei, compania a încheiat T1/2024 cu o pierdere de 3,7 milioane de lei la nivel de grup, de la un profit de 12,8 milioane în aceeaşi perioadă de anul trecut. EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) s-a redus cu 71% la 4,9 milioane de lei.

La nivel individual, profitul a coborât de la 12,8 milioane la 1,1 milioane de lei. Afacerile au ajuns la 35,1 milioane de lei, minus 26%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.