Bursa de la Bucureşti încheie săptămâna de tranzacţionare cu un declin de 0,7%, pe un fundal roşu la nivel global: Banca Transilvania pierde 2,1%, Electrica 2,5%

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 02 august 2024 54 afişări

Bursa de la Bucureşti încheie săptămâna de tranzacţionare cu un declin de 0,7%, pe un fundal roşu la nivel global: Banca Transilvania pierde 2,1%, Electrica 2,5%

Indicele de referinţă BET a pierdut 1,73% de la cel mai recent maxim, atins pe 18 iulie, după ce benchmark-ul Bursei de Valori Bucureşti a coborât vineri cu 1,07% sau circa 200 de puncte, într-o şedinţă cu mari scăderi pe pieţele internaţionale de capital.

Măcel pe Wall Street: S&P500 scade cu 2,3%, Dow Jones cu 1,5%, Nasdaq cu 3,5% după vânzări agresive, vulturul Elliot atacă Nvidia şi o numeşte „bulă” şi tehnologia AI „exagerată”, iar încetinirea bruscă a angajărilor în SUA pune paie pe foc

Astfel, indicele a încheiat săptămâna cu un declin de 0,7%, după o scădere de 0,6% în săptămâna precedentă, potrivit datelor agregate de ZF de pe bvb.ro.

Toţi indicii Bursei locale au închis ziua de vineri în teritoriu negativ: BET-NG, unde sunt incluse companii de energie şi utilităţi, a pierdut 0,7%; BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri, a coborât cu 1,1%; BET-FI, care incluse fostele SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,4%.

Doar două companii din structura BET au înregistrat creşteri vineri, Nuclearelectrica (0,6%) şi operatorul BVB (0,2%). În rest, scăderile au ajuns la 2,5% pe Electrica, 2,1% pentru Banca Transilvania, 1,9% pe Aquila, 1,8% în cazul BRD SocGen, 1,6% pentru MedLife şi 1,4% pe Transgaz.

Scăderi abrupte pe marile burse din Europa: Minus 1% la Paris, 1,6% la Frankfurt şi 2% la Milano. BVB pierde 0,4% prin indicele BET după vânzările agresive de joi de pe Wall Street

Înainte de şedinţa de vineri, BET a coborât cu 0,2% joi, a urcat cu 0,5% miercuri, a crescut cu 0,1% marţi şi a scăzut cu 0,3% luni. Benchmark-ul rămâne însă pe plus cu aproape 20% de la începutul anului încoace.

Vineri, lichiditatea segmentului de acţiuni a fost mai mult decât dublă faţă de cea din şedinţa precedentă: 86 de milioane de lei pe piaţa principală şi AeRO vs. 38,4 milioane joi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.