Bursă. Guvernul a adoptat proiectul de OUG privind pensiile private pentru aderarea la OCDE. Comisioanele din Pilonul II vor fi corelate cu performanţele fondurilor
Guvernul României a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă care reprezintă un pas important în direcţia realizării obiectivului strategic de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), asumat prin actualul program de guvernare.
Demersul vine în urma evaluării contribuţiei României la procesul de aderare, realizată de grupul de lucru pentru pensii private al OCDE, în cadrul reuniunii din 11 iunie 2024, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
„Actul normativ adoptat de Guvern vizează modificări ale cadrului legislativ care guvernează piaţa pensiilor private în ceea ce priveşte, în principal:
• flexibilizarea limitelor de investiţii, conform recomandărilor OCDE;
• posibilitatea ca fondurile de pensii să investească în active tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din ţările membre OCDE;
• oferirea posibilităţii participanţilor de a alege fondul de pensii în funcţie de nivelul de risc dorit şi luarea în considerare a implementării unor strategii prin intermediul cărora portofoliul de investiţii este adaptat în funcţie de vârsta participantului (ex: fonduri care ajustează automat riscul investiţiilor pe măsură ce participantul se apropie de vârsta pensionării)”, scrie ASF.
Modificarea prevederilor referitoare la investiţii, respectiv crearea posibilităţii de investire în active emise/tranzacţionate în state aderente la codurile de liberalizare şi flexibilizarea limitelor de investiţii, conform recomandărilor OCDE, are în vedere mobilizarea investiţiilor pentru a finanţa creşterea şi inovarea. Atât flexibilizarea investiţiilor, cât şi diversificarea ariei de investire vor avea un impact stimulator asupra dezvoltării pieţelor de capital.
Administratorii fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) şi ai fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea aloca până la 10%, respectiv 15% din active în titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România sau din alte ţări. Astfel, prin creşterea limitei de expunere în aceste instrumente financiare, se creează premisele dezvoltării pieţei locale şi finanţării economiei.
„Adoptarea acestui proiect legislativ marchează un moment de referinţă pentru evoluţia sistemului de pensii private din România şi pentru parcursul nostru către aderarea la OCDE. Recomandările formulate de experţii internaţionali reflectă o evaluare riguroasă a progreselor înregistrate până acum, dar şi a paşilor necesari pe care trebuie să-i parcurgem în perioada următoare. Suntem pregătiţi să consolidăm supravegherea bazată pe riscuri şi să susţinem un cadru de reglementare modern, flexibil şi transparent, în beneficiul tuturor participanţilor la fondurile de pensii private”, spune Alexandru Petrescu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Evaluarea OCDE a subliniat atât angajamentul ţării noastre de a adopta instrumentele juridice ale OCDE, cât şi alinierea politicilor şi practicilor naţionale la cele mai bune standarde internaţionale în domeniul pensiilor private.
Printre aspectele apreciate de experţii OCDE se numără organizarea sistemului de pensii pe mai mulţi piloni, cu scopul reducerii riscurilor, un cadru legislativ clar pentru funcţionarea fondurilor de pensii şi a administratorilor acestora, existenţa unei guvernanţe solide şi a angajamentului ASF privind supravegherea riguroasă a sistemului de pensii private, dar şi corelarea comisioanelor din Pilonul II cu performanţele fondurilor.
Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi de Guvern, pe baza recomandărilor făcute de experţii OCDE, modifică şi completează prevederile Legii nr. 411/2004, ale Legii nr. 204/2006, precum şi ale Legii nr. 1/2020. Alte modificări legislative aduse prin OUG adoptată vizează:
• Introducerea codurilor de liberalizare ale OCDE - mişcările de capital şi operaţiunile curente invizibile ca instrumente juridice de referinţă;
• Extinderea accesului pe piaţă pentru administratorii şi instituţiile de credit din statele membre OCDE;
• Simplificarea condiţiilor de acces la pensia facultativă, prin eliminarea cerinţei unui număr minim de contribuţii;
• Consolidarea capacităţii de supraveghere a ASF, în vederea protejării intereselor participanţilor şi a stabilităţii pieţei.
„Prin aceste măsuri, România îşi consolidează angajamentul de a alinia sistemul de pensii private la cele mai înalte standarde internaţionale şi de a proteja în mod eficient interesele contribuabililor. Adoptarea acestei ordonanţe contribuie semnificativ la apropierea de aderarea la OCDE, obiectiv major al politicii externe româneşti”, transmite ASF.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro