Bursă. OMV Petrom a finalizat două tranzacţii pentru energie regenerabilă cu Renovatio, urmând să dezvolte proiecte cu o capacitate de circa 1.000 MW

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 octombrie 2024 46 afişări

Bursă. OMV Petrom a finalizat două tranzacţii pentru energie regenerabilă cu Renovatio, urmând să dezvolte proiecte cu o capacitate de circa 1.000 MW

OMV Petrom (simbol bursier SNP), singurul producător de petrol şi gaze din România,  a finalizat achiziţia de la RNV Infrastructure a pachetului de 50% din acţiunile Electrocentrale Borzeşti. Aceasta deţine proiecte de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1.000 MW, din care 950 MW eolian şi 50 MW fotovoltaic. Achiziţia a fost anunţată la începutul acestui an. Proiectele eoliene vor fi dezvoltate, construite şi operate în parteneriat cu RNV Infrastructure; proiectul fotovoltaic este în teste de producţie, potrivit unui raport publicat la Bursă.

În cadrul unei alte tranzacţii cu Grupul Renovatio, OMV Petrom a achiziţionat active de producţie de energie din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 18 MW, din care 16 MW eolian şi 2 MW hidro. Activele sunt operate de către OMV Petrom. Ambele tranzacţii au fost aprobate de Consiliul Concurenţei şi Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe.

„Angajamentul nostru puternic de a investi în energia regenerabilă e reflectat de aceste tranzacţii. Suntem mândri să anunţăm că OMV Petrom a devenit producător de energie regenerabilă, unele dintre activele care au intrat in portofoliul nostru fiind in producţie si cu livrări de energie regenerabilă în reţea”, spune Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Gaze şi Energie.

Proiectele ce vor fi dezvoltate în parteneriat cu RNV Infrastructure sunt localizate în zona de nord-est a României. Parcul fotovoltaic este în perioada de teste, în timp ce parcurile eoliene sunt estimate să înceapă treptat producţia între 2025 şi 2027. Producţia anuală corespunzătoare OMV Petrom este estimată la aproximativ 1,4 TWh.

Activele operaţionale includ două parcuri eoliene situate în estul României, cu o capacitate totală instalată de 16 MW şi o micro-hidrocentrală, cu o capacitate de 2 MW, în nord-vestul României. Producţia cumulată anuală estimată este de aproximativ 45 GWh.

OMV Petrom a înregistrat un profit net de 2,62 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creştere cu 178% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când rezultatul net a fost de 944 de milioane de lei. Veniturile companiei au scăzut cu 3% la 17,25 miliarde de lei.

Titlurile SNP se tranzacţionează în creştere cu 27% de la început de an încoace, la o evaluare bursieră de 45,5 miliarde de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.