Bursă. OMV Petrom anunţă că va testa timp de patru luni la Petrobrazi o instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 aprilie 2024 32 afişări

Bursă. OMV Petrom anunţă că va testa timp de patru luni la Petrobrazi o instalaţie inovatoare pentru captarea şi utilizarea carbonului

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei şi unicul producător local de petrol şi gaze, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare şi utilizare a carbonului, începând cu luna iunie. Testele sunt parte dintr-o campanie demonstrativă derulată în trei ţări - Danemarca, România şi Grecia - în cadrul unui proiect de inovare finanţat cu fonduri europene, ConsenCUS, conform unui raport de la BVB.

„Ne dorim să contribuim activ la decarbonarea transportului în România şi avem două direcţii clare: reducerea emisiilor rafinăriei Petrobrazi şi realizarea de produse cu un conţinut redus şi zero de carbon pentru clienţii noştri. Testam acum o tehnologie inovatoare, care deschide noi perspective in Romania pentru captarea emisiilor de carbon şi transformarea lor în produse superioare”, spune Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare şi marketing.

Instalaţia este formată din trei unităţi. Prima captează dioxid de carbon printr-o tehnologie mai eficientă decât metodele tradiţionale. În a doua unitate se obţine CO2 de înaltă puritate, iar la final, a treia unitate transformă dioxidul într-un produs chimic, formiat de potasiu, cu multiple utilizări, precum producţia de combustibili sintetici.

Acţiunile SNP se apreciau cu 0,74% la ora publicării ştirii, pe un rulaj de 450.000 de lei, la 0,685 lei pe unitate. Cotaţia a crescut cu 19,2% anul acesta şi cu 38,7% în ultimele 12 luni, la o capitalizare de 42,7 miliarde de lei. Grupul a raportat pentru anul trecut venituri de 38,8 miliarde de lei, în scădere cu 37% faţă de 2022, şi un profit net de 4 miliarde, minus 61%.

Instalaţia a fost testată cu succes în Danemarca, la o fabrică de ciment. Din România, instalaţia se va îndrepta spre Grecia, către o fabrică de producţie de magneziu. ConsenCUS, care a fost initiat în anul 2021, este un proiect destinat inovării pe durata a 4 ani, finanţat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020. Proiectul îşi propune să demonstreze viabilitatea unei noi tehnologii aplicabile sectoarelor in care reducerea emisiilor de carbon este dificilă.

Proiectul este derulat de un consorţiu format din 19 instituţii de cercetare de top şi companii inovatoare: Universitatea din Groningen, New Energy Coalition (NL), Wetsus (NL), Coval Energy (NL), Universitatea Tehnică din Danemarca (DK), Studiul geologic al Danemarcei şi Groenlandei (DK), Danish Gas Technology Centre (DK), Aalborg Portland (DK), Universitatea Heriot-Watt (UK), Universitatea Robert Gordon (UK), Net Zero Technology Center Ltd (UK), British Geological Survey (Marea Britanie), Centrul pentru Cercetare şi Tehnologie Hellas, Grecian Magnezite (GR), OMV Petrom, Energy Policy Group (RO), Universitatea Zhejiang, Universitatea Jiao Tong din Shanghai (CN) şi Universitatea din Calgary (CA).

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.