Business sportiv. Câţi bani încasează cluburile de fotbal din vânzarea de bilete? Cele 16 cluburi de fotbal din Liga Profesionistă au obţinut 9,4 milioane de euro din bilete

Autor: Miruna Diaconu Postat la 07 noiembrie 2024 17 afişări

Fotbalul românesc nu ocupă locurile fruntaşe în Europa în ceea ce priveşte performanţa financiară a principalelor cluburi de fotbal de pe plan local.

Business sportiv. Câţi bani încasează cluburile de fotbal din vânzarea de bilete? Cele 16 cluburi de fotbal din Liga Profesionistă au obţinut 9,4 milioane de euro din bilete

♦ Fotbalul românesc adună venituri totale de 90 de milioane de euro, clasând România pe locul 25 în UEFA.

Fotbalul românesc nu ocupă locurile fruntaşe în Europa în ceea ce priveşte performanţa financiară a principalelor cluburi de fotbal de pe plan local.

Cele 16 cluburi de fotbal din Liga Profesionistă de Fotbal, adică prima ligă, au avut venituri de 90 de milioane de euro în 2022. România se află pe locul 25 în UEFA în ceea ce priveşte veniturile obţinute de cluburile profesioniste de fotbal, potrivit raportului The European Club Finance and Investment Landscape al UEFA.

Din veniturile totale, circa 9,4 milioane de euro au provenit din vânzarea de bilete la meciurile în care aceste echipe au concurat şi 24 de milioane de euro din drepturile de difuzare. Dintre cluburile analizate, 11 nu au avut profit.

Cel mai bogat fotbal din Europa este cel englez, care obţine venituri de 6,5 miliarde de euro. Cluburile de fotbal din Anglia au încasat 894 de milioane de euro doar din vânzarea de bilete, de aproape 10 ori mai mult decât veniturile totale obţinute de cluburile de fotbal locale.

La cealaltă extremă, la coada clasamentului, se află San Marino, care încasează venituri totale de circa 3,2 milioane de euro.

Comparativ cu ţările din regiune, România nu se află la coada clasamentului. Cluburile de fotbal din Polonia încasează venituri de 97 milioane euro, la fel şi în Croaţia. Ungaria însă stă mai bine la acest capitol, unde fotbalul obţine venituri de 158 milioane euro, triplu faţă de cluburile din Slovacia, care încasează 51 de milioane de euro anual.

Pe plan local, cel mai mare club de fotbal este FCSB, controlat de George Becali, cu venituri de 73 milioane lei în 2022 (14,6 mil. euro), potrivit datelor Ministerului de Finanţe. La vârful clasamentului se mai află şi CFR Cluj, U Craiova, Farul Constanţa şi Rapid. Datele sunt raportate la anul 2022 pentru a păstra perioada la care se face referire în raportul UEFA.

Totuşi, în 2023 au existat schimbări în clasamentul celor mai mari cluburi de fotbal. FCSB rămâne campioană nu doar pe teren, ci şi în business, dar următorul club în clasament este Rapid, după datele financiare din 2023. Următoarele cluburi în clasament sunt Farul Constanţa, CFR Cluj, U Craiova, FCU 1948 Craiova şi Dinamo.

În România, fotbalul generează cei mai mulţi bani dintre toate sporturile locale, fiind de altfel considerat „sportul rege“ şi datorită unei baze de fani foarte mare, incomparabilă cu a oricărui alt sport. Popularitatea acestui sport în rândul oamenilor atrage şi un număr mai mare de sponsori. De multe ori, companiile doresc să se asocieze cu echipele sau cluburile de fotbal datorită expunerii de care au parte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fotbal,
cluburi,
bilete,
Business sportiv

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.