Businessul german face presiuni pentru realizarea unei coaliții rapide de guvernare, pentru a stabiliza economia Germaniei, aflată în al treilea an de recesiune

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 24 februarie 2025 5 afişări

Businessul german face presiuni pentru realizarea unei coaliții rapide de guvernare, pentru a stabiliza economia Germaniei, aflată în al treilea an de recesiune

Liderii de afaceri din Germania au cerut luni formarea rapidă a unei noi coaliţii de guvernare pentru a revitaliza cea mai mare economie europeană, afectată de criză. Apelul vine după victoria conservatorilor în alegeri, relatează AFP.

Germania, motorul economic al zonei euro, se confruntă cu o criză profundă, marcată de încetinirea producţiei şi de o serie de probleme structurale majore. În plus, ameninţarea tarifelor vamale impuse de Donald Trump sporeşte îngrijorările.

După perioada de instabilitate politică sub ultimul guvern, există speranţe că Friedrich Merz, liderul conservatorilor, va putea forma rapid o coaliţie stabilă, capabilă să implementeze reformele necesare.

„Economia germană are nevoie urgentă de un guvern funcţional”, a declarat Peter Leibinger, preşedintele federaţiei industriale BDI. „Cu cât persistă incertitudinea, cu atât companiile şi consumatorii ezită să investească.”

El a subliniat că Germania are nevoie de un „nou început”, cu reforme economice de amploare.

Blocajul politic a fost agravat de prăbuşirea coaliţiei tripartite conduse de Olaf Scholz în noiembrie, ceea ce a condus la alegerile anticipate. Chiar şi înainte de acest colaps, conflictele interne din guvern au împiedicat reformele esenţiale pentru relansarea economiei, aflată în recesiune de doi ani.

Merz a promis măsuri pentru stimularea creşterii economice, inclusiv reducerea impozitelor pentru companii şi eliminarea birocraţiei excesive. Pieţele au reacţionat pozitiv la victoria sa, indicele bursier de la Frankfurt crescând cu 0,8% la deschidere.

El a semnalat, de asemenea, că va prioritiza economia în detrimentul politicilor climatice, criticând impactul acestora asupra costurilor suportate de gospodării.

Totuşi, pentru a-şi pune în aplicare planurile, Merz trebuie mai întâi să formeze o coaliţie – un proces care ar putea dura săptămâni sau chiar luni, blocând temporar procesul decizional.

Excluzând orice colaborare cu partidul de extremă-dreapta AfD, care a obţinut locul al doilea, alianţa CDU/CSU a lui Merz trebuie să caute sprijinul fostului adversar, SPD, partidul lui Scholz, care s-a clasat pe locul al treilea cu doar 16% din voturi.

După o campanie electorală tensionată, marcată de dezbateri aprinse pe teme precum imigraţia şi securitatea, negocierile pentru formarea guvernului se anunţă dificile.

Criticii avertizează că nu este timp de pierdut, subliniind problemele urgente ale ţării: infrastructura învechită, deficitul de forţă de muncă calificată, birocraţia excesivă, impozitele ridicate şi costurile mari ale energiei, care afectează competitivitatea industriei.

La nivel global, economia germană este afectată şi de factori externi. Pe lângă ameninţarea noilor tarife impuse de SUA, care ar putea reduce creşterea economică cu un procent, cererea de exporturi a scăzut şi pe piaţa-cheie din China.

În ultimele luni, mai multe mari companii germane au anunţat concedieri masive în sectoare esenţiale, de la industria auto la producţia de oţel.

„Nu ne putem permite un vid guvernamental”, a avertizat Joerg Dittrich, preşedintele federaţiei meseriilor calificate ZDH, care reprezintă un milion de întreprinderi.

„Într-un context geopolitic instabil şi cu probleme structurale serioase, Germania trebuie să acţioneze imediat.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.