Buzoianu: Mafia lemnului, protejată politic, produce prejudicii de miliarde, dar nimeni nu e vinovat

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 03 noiembrie 2023 180 afişări

În primele şase luni ale anului 2023, doar 10 infractori au fost condamnaţi pentru infracţiuni silvice la închisoare cu executare şi şi-au început pedeapsa, după cum reiese din datele furnizate de Ministerul Justiţiei în urma unei interpelări a deputatei USR Diana Buzoianu.

Buzoianu: Mafia lemnului, protejată politic, produce prejudicii de miliarde, dar nimeni nu e vinovat

„În primele şase luni ale anului 2023, doar 10 infractori au fost condamnaţi pentru infracţiuni silvice la închisoare cu executare şi şi-au început pedeapsa. Pentru restul s-a dispus amendă sau închisoare cu suspendare, după cum reiese din datele furnizate de Ministerul Justiţiei în urma unei interpelări a deputatei USR Diana Buzoianu. Practic, în timp ce tăierile ilegale păgubesc România anual cu miliarde de lei, aproape 95% din dosarele penale deschise sunt finalizate fie prin renunţare la urmărire penală, fie prin clasare”, potrivit unui comunicat de presă.

Semnatarii arată că, în rapoartele de ţară, Comisia Europeană a estimat o pierdere economică de aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatării ilegale a pădurilor din România.

„Cu toate acestea, foarte puţine persoane ajung să răspundă în instanţă pentru tăierile ilegale de păduri. În primele 6 luni ale anului 2023 (pe această perioadă a putut oferi informaţii Ministerul Justiţiei în urma interpelării primite), doar 144 de infractori au fost condamnaţi pentru infracţiuni silvice, iar din aceştia numai 10 au primit închisoare cu executare şi şi-au început pedeapsa. 17 au primit doar amendă, 83 au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi 34 au fost condamnaţi cu amânarea executării pedepsei. Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare dacă sunt analizaţi şi anii anteriori. În 2022, din 8.051 de dosare cu infracţiuni silvice, 7.696 au fost finalizate fie prin renunţare la urmărire penală, fie prin clasare. Adică, peste 95% dintre dosare nu au mai ajuns în instanţă. Similar în 2021, din 6.052 de dosare cu infracţiuni silvice, 5.730 au fost finalizate fie prin renunţare la urmărire penală, fie prin clasare”, se arată în comunicat.

USR reiterează că este importantă înfiinţarea unei structuri specializată în combaterea infracţiunilor de mediu.

„Cu atât mai ruşinos este cum PSD, PNL şi AUR au votat contra înfiinţării «DNA-ului pădurilor» în Comisia juridică din Camera Deputaţilor. În timp ce mafia lemnului ne fură pădurile, parlamentarii aleg să le mai dea puţin timp să-şi termine măcelul. Ca să nu mai avem aceste miliarde pierdute, păduri măcelărite, sute de pădurari hărţuiţi, ameninţaţi, bătuţi, unii chiar omorâţi, instituţiile statului ar trebui să muncească de zor să îi facă pe aceşti mafioţi să plătească: pe scurt, să fie condamnaţi. Să ştie infractorii că nu pot scăpa fără să plătească consecinţele”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
buzoianu,
păduri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.