Când ar putea fi reluate spectacolele şi concertele? Anunţul mult aşteptat a venit de la oficialităţi
Ministerul Culturii propune (...) reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie 2021, în spaţii închise şi deschise, pe baza legislaţiei şi a recomandărilor autorităţilor publice din România, conform unui comunicat publicat recent pe site-ul instituţiei.
Setul de măsuri a fost elaborat în urma discuţiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activităţii cu public a sectoarelor cultural-creative, grup iniţiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu.
Evenimente cu public vor avea loc respectând 2 tipuri de scenarii atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior. Organizatorul este cel care trebuie sa aleagă între aceste 2 scenarii.
În continuare vom prezenta măsurile şi regulile pentru evenimentele/ acţiunile culturale organizate în aer liber, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, aşa cum este prezentat în documentul oficial:
Prin evenimente sau acţiuni culturale se înţelege, fără a se limita la: teatru, dans, concert, proiecţie cinematografică, stand-up comedy sau târg, expoziţie, expoziţie temporară, workshop, conferinţă cu caracter cultural-creativ.
În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:
Scenariul 1
Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă indiferent de numărul de participanţi şi de condiţiile ratei de incidenţă cumulate în localităţile în care se află acestea, dacă toate persoanele care participă la eveniment se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:
- vaccinare. Accesul persoanelor se va face în baza Adeverinţei de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverinţa se va prezenta împreună cu un act de identitate;
- test RT-PCR - SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;
- testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului.
- au trecut prin boală şi pot face dovada prezenţei anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile.
În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 1, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural – creativ:
- publicul poate participa la eveniment în picioare. Se vor aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;
- participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata evenimentului;
- sala/spaţiul poate fi folosit la capacitate maximă, ocupând toate locurile sau în cazul în care participanţii vor sta în picioare, se va aloca minim 4 mp pentru fiecare persoană;
- consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate şi doar cu respectarea normelor ordinului comun – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului şi Ministerul Sănătăţii.
Scenariul 2
a) Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 500 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.
b) Organizarea şi desfăşurarea activităţilor cultural-creative în aer liber este permisă fără a depăşi numărul de 300 de spectatori şi în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1000 de locuitori, dar mai mare de 3/1000 de locuitori, în localităţile în care se află acestea.
Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.
În cazul în care o acţiune culturală se organizează în Scenariul 2, următoarele măsuri suplimentare sunt aplicabile în completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural – creativ:
- spaţiul va fi organizat cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.). Publicul nu poate urmări un spectacol/ concert în picioare;
- personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
- referitor la distribuţia locurilor (atât online cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;
- în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate;
- delimitarea clară a spaţiului în care se va desfăşura evenimentul;
- consumul de băuturi şi alimente se va realiza doar în spaţiile special amenajate.
Toate situaţiile propuse de Ministerul Culturii pot fi consultate AICI
Scenariile enunţate mai sus sunt doar o propunere care ar trebui transpusă într-un proiect de act normativ, care ar trebui adoptată de oficiali şi apoi publicată în Monitorul Oficial pentru a pute a intra în vigoare şi aplica.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro