Când era mic era dus cu căruţa la şcoală, iar acum conduce cea mai mare companie de tehnologie din lume

Autor: Florin Casota Postat la 07 decembrie 2016 995 afişări

Când era mic era dus cu căruţa la şcoală, iar acum conduce cea mai mare companie de tehnologie din lume

Pichai s-a născut în Tamil Nadu, India pe 12 iulie 1972. Tatăl său, Raghunath Pichai a fost inginer electric şi a lucrat pentru General Electric, iar mama sa, Lakshmi a fost stenografă. Deşi familia s-a făcea parte din clasa de mijloc, familia Pinchai nu trăia fără griji. Au economist trei ani de zile pentru a putea cumpăra un scuter Lambretta, scrie Daily Mail. "Sunt o familie cu bun simţ. Tatăl lui câştiga în jur de 30 de dolari pe lună, sumă nu extraordinar de mare la vremea respectivă." spune Sankaralingam.

"Încă de mic era atras de munca mea. Asta cred ca a contribuit la drumul lui în carieră", a declarat şi tatăl său.

Totuşi, Sundar Pichai nu a trăit înconjurat de tehnologie şi abia când avea 12 ani a văzut pentru prima dată un telefon fix.  Atunci, Sundar ar fi descoperit faptul că are o memorie fotografică pentru numere, unchiul său mărturisind că ţinea minte cu uşurinţă numere de telefon.

Pichai nu a fost niciodată cel mai bun copil din clasă şi avea probleme la geografie şi istorie, însă îi plăceau foarte mult ştiinţele şi puzzle-urile. "Nu a fost niciodată cel mai bun elev din clasă. Tot timpul a fost cam al patrulea", a precizat Sankaralingam. A absolvit Institutul indian de tehnologie Kharagpur, licenţiat în ingineria materialelor, specializare metalurgică. Tot aici şi-a întâlnit viitoare nevastă, Anjali. La universitate a excelat, reuşind chiar să obţină o bursă la Stanford. Apoi a făcut un MBA la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

Totuşi nu a fost uşor pentru părinţii acestuia, ei fiind nevoiţi să cheltuiască 1000 de lire sterline, mai mult decât câştiga tatăl lui într-un an, pentru a-l trimite pe Sundar în SUA. "Părinţii mei au sacrificat multe pentru a putea asigura educaţia copiilor lor", a spus el pentru Bloomberg.

Înainte să vină la Google, Sundar Pichai a lucrat la specialistul în semiconductori Applied Materials şi la cabinetul de consultanţă McKinsey. A avut interviu la Google pe 1 aprielie 2004, exact în ziua când Gmail a fost lansat.

A avansat în rândurile companiei, iar momentul lui de glorie a fost atunci când l-a convins pe CEO Google, Eric Schimidt, că Google are nevoie de propriul său browser. Google Chrome a devenit între timp cel mai utilizat browser din lume. Pichai a fost însărcinat să aibă grijă de aplicaţii precum Gmail apoi a fost numit şeful diviziei Android.

Twitter a încercat să-l angajeze, dar Google i-a oferit acţiuni în valoare de milioane de dolari pentru a nu pleca. Pichai a fost numit în octombrie 2014 vicepreşedinte pentru produse. În opinia a numeroşi observatori el a devenit numărul doi în companie.

Bloomberg BusinessWeek îl prezenta pe Sundar Pichai, în iunie 2014, ca pe "cel mai puternic om în domeniul mobil". El era prezentat de către Larry Page ca având "o mare expertiză tehnică, o viziune bună în ceea ce priveşte produsele şi un fler antreprenorial formidabil. Este o combinaţie rară şi ceea ce face din el un mare lider".

După decizia de la sfârşitul lui 2014, Pinchai şi-a asumat responsabilitatea unor aplicaţii precum Google Maps, continuând totodată să conducă echipele implicate în Android, Chrome (atât browserul, cât şi sistemul de operare) şi Google Apps. Este vorba despre tot atâtea sectoare în care noul CEO Google a lucrat deja, la diferite niveluri de responsabilitate, după ce a venit în companie în 2004.

Apoi următorul pas a fost unul natural, băiatul care era dus la şcoală cu o căruţă a devenit CEO al uneia dintre cele mai puternice companii din lume.

În prezent Sundar Pichai este cel mai bine plătit CEO din SUA, obţinând 273,328 de acţiuni în valoare de 199 de milioane de dolari. Astfel averea sa cumulată ajunge undeva la aproape 650 milioane de dolari, potrivit Credit Suisse. O sumă imensă, însă mult mai mică decât ce averi au fondatorii Google, Larry Page (34,6 miliarde de dolari) şi Sergey Brin (33,9 miliarde).  

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.