Când şi unde se depun CV-urile specialiştilor din ţară şi străinătate pentru board-ul BNR, care expiră în 2024? Pentru boardul ASF au fost în toamna trecută circa 40 de CV-uri pe cele 9 locuri
În lunile următoare, cel mai probabil în iunie, se va pune pe ordinea de zi a parlamentarilor alegerea noii conduceri a Băncii Naţionale a României (BNR), autoritatea care reglementează şi supraveghează piaţa bancară.
♦ Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va primi cel mai probabil un nou mandat la conducerea BNR l „Procedura de alegere a conducerii BNR va avea loc după alegerile acestea din 9 iunie, dar nu ştiu exact calendarul pentru că acesta este decis de conducerea politică PSD-PNL. În principiu, ultima oară, când s-a ales boardul BNR a fost o audiere la grămadă, domnul Isărescu a fost singurul care a vorbit, i s-a pus o singură întrebare de către mine, ceilalţi nu au pus şi s-a continuat cu votul. Cred că oricine poate să îşi depună candidatura pentru boardul BNR, dar sunt anumite criterii în lege, un minim de experienţă“, spune Claudiu Năsui, deputat USR.
În lunile următoare, cel mai probabil în iunie, se va pune pe ordinea de zi a parlamentarilor alegerea noii conduceri a Băncii Naţionale a României (BNR), autoritatea care reglementează şi supraveghează piaţa bancară.
În mod normal, ca şi în cazul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) - care reglementează şi supraveghează piaţa asigurărilor, piaţa de capital şi piaţa pensiilor-, trebuie să existe un termen pentru depunerea CV-urilor. Pentru boardul ASF au fost în toamna trecută circa 40 de CV-uri pe 9 locuri.
Conducerea BNR, ca şi în cazul procedurii de alegere a conducerii ASF de la finalul anului trecut, va fi numită politic, dar diferenţa este că în timp ce la ASF numărul CV-urilor depuse a fost aproape de 40 pentru cele 9 locuri din board, conform unor surse din piaţă, în cazul BNR, numărul de CV-uri cel mai probabil nu va fi mare, alegerile politice sunt puctuale, iar acest lucru este ştiut şi cunoscut, a explicat Claudiu Năsui, deputat USR, pentru ZF.
„La BNR este ca la ASF, pe algoritm politic, dar la mica înţelegere. Până la urmă majoritatea decide şi ar putea să ia toate locurile. Câteodată mai lasă un loc la opoziţie, câteodată nu. Nu există nimic la stat care să nu fie politic. Dacă este de stat e politic, vrem să nu fie politic, trebuie să fie privat. Câteodată şi la privat se bagă politicul. De exemplu, în industria asigurărilor, a băncilor nu ai voie să fii nici măcar în conducerea unei bănci, nici în board dacă nu ai permisiunea de la BNR, chiar dacă banca este 100% privată“.
„În general pentru conducerea BNR nu sunt multe CV-uri pentru că toată lumea ştie că este politic“, susţine Claudiu Năsui.
În ciuda asemănărilor în ceea ce priveşte procedura de alegere a board-ului, respectiv depunerea CV-urilor pe baza propunerilor politice, selecţia pe baza îndeplinirii criteriilor de eligibilitate care de multe ori implică o anumită experienţă, audierea în comisiile de specialitate şi votul, există şi unele diferenţe, cum ar fi de exemplu accesibilitatea mai mare sau mai mică de depundere a CV-urilor.
BNR este o instituţie care, pe lângă nevoia stringentă de specialişti pe care o are, influenţa politică legata de alegerea boardului pare să fie mult mai accentuată, iar acea urmă de libertate care ar permite şi unui bancher român care se întoarce din străinătate să poată să îşi depună CV-ul pentru boardul BNR şi să ajungă în faţa comisiilor parlamentare la audieri şi să fie şi ales este inexistentă.
„Procedura de alegere a conducerii BNR va avea loc după alegerile acestea din 9 iunie, dar nu ştiu exact calendarul pentru că acesta este decis de conducerea politică PSD-PNL. În principiu, ultima oară, când s-a ales boardul BNR a fost o audiere la grămadă, domnul Isărescu a fost singurul care a vorbit, i s-a pus o singură întrebare de către mine, ceilalţi nu au pus şi s-a continuat cu votul. Cred că oricine poate să îşi depună candidatura pentru boardul BNR, dar sunt anumite criterii în lege, un minim de experienţă, dar în principiu oricine poate.“
Claudiu Năsui este de părere că sunt criterii mai stricte la ASF, în terorie, dar oamenii care au ajuns la ASF nu au ştiut să răspundă la întrebări.
„De exemplu, preşedintele ASF nu a ştiut să îmi răspundă la întrebarea, dacă atunci când creşte dobânda scade sau creşte preţul unei obligaţiuni, care nu este o chestie complicată. Pe când la BNR, domnul Isărescu cred că ştie să răspundă la orice întrebare, în schimb alţi membri ai conducerii BNR s-ar putea să nu ştie. Aş zice că, nivelul de pregătire este net mai sus la BNR, mai ales că sunt doi oameni care au CFA în board-ul BNR. CV-urile se depun la secretariatul uneia sau oricăreia dintre comisiile de buget finanţe de la Camera Deputaţilor şi Senat“, a mai explicat Claudiu Năsui.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro