Care este obiceiul simplu pe care îl poţi face, ce te poate ajuta cu adevărat în lupta cu depresia
Un nou studiu susţine că Humour Therapy, terapia prin râs, ar putea fi un remediu eficient pentru tulburările de dispoziţie.
Leacul pentru anxietate şi depresie ar fi (şi) umorul. Deşi poate părea o soluţie prea uşoară pentru tulburările mintale complexe, un studiu afirmă că puterea râsului nu trebuie subestimată.
O analiză recentă a 29 de studii efectuate în 9 ţări (Australia, Italia, Israel, SUA, Turcia, China, Germania, Iran şi Coreea de Sud) sugerează că terapia bazată pe umor poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie şi anxietate.
Cercetătorii au analizat mai multe studii anterioare, care au analizat un total de 2.964 de participanţi şi au descoperit că majoritatea subiecţilor au prezentat o scădere a simptomelor după ce au primit o terapie care a valorificat puterea râsului.
Studiile analizate au acoperit o gamă largă de persoane, inclusiv copii supuşi unei intervenţii chirurgicale, vârstnici aflaţi în aziluri de bătrâni, pacienţi cu boală Parkinson, cancer, boli mintale şi cu dializă, femei pensionare şi studenţi.
Printre formele de terapie cu umor analizate au fost intervenţia clovnilor în domeniul medical şi terapia prin râs sau yoga prin râs. Şi în toate cazurile, rezultatele au fost încurajatoare:
@ 27 dintre studiile analizate au arătat că terapia cu umor poate reduce depresia şi anxietatea. Doar două studii nu au găsit efecte semnificative.
@ Terapia umorului pare deosebit de eficientă în depresia uşoară şi anxietatea.
@ Efectele pozitive s-ar putea datora îmbunătăţirii stării de spirit, eliberării tensiunii şi întăririi relaţiilor sociale.
@ Unele studii sugerează, de asemenea, că poate fi necesară o perioadă mai lungă de intervenţie pentru a vedea beneficiile complete. Pe scurt, cu cât râzi mai mult, cu atât mai bine.
Autorii cercetării consideră că majoritatea participanţilor au raportat că râsul le-a atenuat simptomele de depresie şi anxietate. „Fiind o terapie complementară sau alternativă simplă şi fezabilă, terapia umorului poate oferi o altă opţiune pentru pacienţi”, explică cercetătorii.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare cu instrumente de evaluare obiectivă şi urmăriri extinse pentru a confirma eficacitatea umorului în tratarea anxietăţii şi a depresiei. Dar dacă vor ajunge astfel de confirmări, terapia umorului ar putea deveni cu adevărat o resursă valoroasă, pe lângă terapiile farmacologice şi psihologice.
În ciuda unor limitări metodologice, studiul oferă mai multe dovezi că terapiile bazate pe umor pot fi o opţiune complementară validă pentru tratamentul tulburărilor de dispoziţie uşoare până la moderate.
„Terapia cu umor – concluzionează autorii – pare sigură, simplu de implementat şi potenţial capabilă să îmbunătăţească starea de spirit şi bunăstarea emoţională, cu efecte indirecte benefice şi asupra relaţiilor sociale şi a funcţionării noastre zilnice”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro