Care sunt băncile în care este cel mai bine să vă ţineţi banii. Vom ajunge în curând să plătim doar ca să ne ţinem banii în bancă?

Autor: Ioana Matei, Alex Ciutacu Postat la 06 octombrie 2019 1793 afişări

Care sunt băncile în care este cel mai bine să vă ţineţi banii. Vom ajunge în curând să plătim doar ca să ne ţinem banii în bancă?

Dobânzile la depozitele la termen în lei pentru popu­laţie pe perioade de 6 sau 12 luni oferite la ghişeu de cele mai mari 10 bănci din România în octombrie 2019 variază între 0,35% şi 3,6%, potrivit datelor agregate de ZF în baza informaţiilor de pe site-urile instituţiilor de credit.

Dacă în cazul scadenţei de 6 luni cea mai mică dobândă remunerată de băncile mari la depozitele în lei este de 0,35%, iar cea mai mare ajunge la 3,2%, pentru scadenţa de 12 luni dobânda oferită la depozitele în lei de băncile mari în octombrie este cuprinsă între 0,5% şi 3,6%.

Top 10 dobânzi la depozite practicate de cele mai mari bănci din România

  1. În urma analizei ZF din octombrie 2019 cu privire la dobân­zile oferite la depozitele la ter­men în lei, la ghişeu, cu plata la scadenţă, pentru 6 luni şi 12 luni, reiese că Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după active, oferă 1,75% la depozitele pe 6 luni şi 3,5% la depozitele pe 12 luni.
  2. BCR, a doua cea mai mare bancă din România, practică unele dintre cele mai mici dobânzi pe formatul analizat, cu doar 0,75% la depozitele pe 6 luni şi 1,05% pe 12 luni.
  3. În acelaşi timp, potrivit informa­ţi­ilor actualizate de pe site-ul BRD-SocGen, a treia bancă după active prac­tică cele mai mici dobânzi la depozitele în lei la 6 şi la 12 luni, respectiv de 0,35% şi 0,5%. „Nu au niciun interes băncile să crească mai mult dobânda la depozite cât timp ele nu au nevoie de bani“, a explicat Cabat.
  4. Subsidiara locală a italienilor de la UniCredit Bank vine cu dobânzi de 0,7% pe 6 luni şi 0,85% pe 12 luni. 
  5. Raiffeisen Bank oferă dobânzi de 1,5% pe 6 luni şi 2,25% pe 12 luni.
  6. Sucursala din România a olande­zi­lor de la ING nu publică pe site-ul lor ofer­ta pentru depozitele la 6 luni, însă pentru cele la 12 luni oferă o do­bândă de 1,7%.
  7. Singura bancă a statului român din top zece, CEC Bank, oferă 2,5% pentru depo­zite­le în lei pe 6 luni şi 3,5% pentru 12 luni.
  8. Alpha Bank practică o dobândă de 1,3% pentru depozitele în lei la 6 luni, la ghişeu, pentru populaţie, şi de 2,8% pen­tru cele la 12 luni.
  9. OTP Bank îşi remunerează deponenţi cu 1,5% pentru economiile păstrate timp de 6 luni şi 2% pentru depozitele la 12 luni.
  10. Cele mai mari dobânzi la depozite din piaţă sunt oferite la ghişeu de Garanti Bank, unde dobânda la depozi­te­le în lei pe 6 luni cu plata la sca­den­ţă este de 3,2%, iar la 12 luni de 3,6%.

„Băncile nu au nevoie de bani şi vor oferi în continuare dobânzi mai mici decât inflaţia pentru că sunt prea multe lichidităţi în piaţa din România. Sunt mai mulţi bani disponibili decât ce pot cre­dita băncile. În aceste condiţii, ecartul va rămâne unul destul de semnificativ. În acelaşi timp, dobânzile la credite sunt mai mari decât inflaţia pentru că nu ar avea sens pentru bănci să împrumute altfel“, a explicat pentru ZF Dragoş Cabat, analist CFA şi managing partner al platformei RisCo Business Intelligence.

Citiţi mai mult pe zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.