Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de România pentru a accesa fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Reforma pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar, reducerea pensiilor speciale, auditarea companiilor de stat, limitarea sporurilor din administraţie, creşterea veniturilor de la bugetul de stat sunt doar câteva dintre reformele pe care România trebuie să le facă pentru a putea accesa fondurile europene disponibile prin PNRR.
Aceste condiţii au fost discutate de Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul unei întâlniri cu oficialii Comisiei Europene. „Avem confirmări (...) că suntem pe drumul cel bun. Mai avem mult de muncă, dar suntem acolo”, a spus Ghinea.
El a precizat însă că ”fără reforme substanţiale nu va trece acest plan”
În cazul pensiilor, el a spus că există un deadline care presupune ca legea să fie trimisă în Parlament anul acesta, iar majorările să se facă pe obiective statistice, nu pe ”decizii din pix, politice”.
În privinţa reformei legii salarizării în administraţia publică, Ghinea a spus că vor fi sporuri foarte limitate şi legate de obiective. În plus, nu va mai creşte anvelopa bugetară a salariilor de stat. Va exista, totodată, un sistem naţional de examinare a funcţionarilor publici pe model existent al Comisiei Europene.
Reforme majore care vor fi incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
- Reforma pensiilor – o reformă majoră care va asigura un nivel adecvat pentru cei cu venituri mici şi de asemenea sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung.
- Reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a creşte veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor şi pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.
- Companiile cu capital de stat – revizuirea cadrului legislativ pentru aceste companii pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare centralizată eficientă şi control cu accent pe performanţă.
- Salarizarea în administraţia publică – revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creşteri bruşte ale cheltuielilor cu salariile.
- Banca Naţională de Dezvoltare – crearea şi operaţionalizarea acestei bănci.
- Administraţie publică – un nou sistem pentru a accede în funcţiile publice şi un sistem îmbunătăţit de promovare, inclusiv pentru funcţii de management.
- Justiţie – modificarea legilor justiţiei şi consolidarea cadrului anti-corupţie.
- Transport fără emisii de carbon – introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.
- Energie Regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic şi creşterea contribuţiei din energii regenerabile, sprijin pentru producţia de hidrogen şi baterii şi o reformă a pieţei de energie electrică.
Alte reforme sectoriale:
- Venitul minim de incluziune (VMI), Prevenţie şi îngrijire medicală primară, Creşterea ratelor de reciclare, Dialog social sporit, Îmbunătăţirea Guvernanţei Locale, Cadru îmbunătăţit al achiziţiilor publice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro