Care sunt obiceiurile simple şi sănătoase pe care dacă le urmezi vei trăi cu până la 24 de ani mai mult
Există opt „porunci” de urmat pentru o viaţă lungă şi sănătoasă, sugerează un studiu care a fost prezentat în cadrul Nutrition 2023, întâlnirea anuală a Societăţii Americane pentru Nutriţie, care a avut loc în perioada 22-25 iulie, la Boston.
Cercetarea, care ilustrează creşterea speranţei de viaţă asociată cu alegerile unui stil de viaţă sănătos, a implicat peste 700.000 de veterani din SUA şi arată că oamenii care urmează opt obiceiuri de viaţă sănătoase, până la mijlocul vârstei, se pot aştepta să trăiască substanţial mai mult.
Cele opt porunci pentru longevitate sunt:
@ să fii activ fizic
@ să nu fii dependent de opioide (medicamente care surpimă durerea)
@ să nu fumezi
@ să gestionezi stresul
@ să ai o dietă bună
@ să nu mănânci în exces
@ să dormi regulat
@ să ai relaţii sociale pozitive
La bărbaţi, creşte vârsta cu 24 de ani, la femei - cu 21 de ani
Potrivit constatărilor, bărbaţii care îndeplinesc toate cele opt reguli ar trebui să trăiască în medie cu 24 de ani mai mult până la vârsta de 40 de ani decât cei care nu urmează niciunul dintre aceste obiceiuri.
Pentru femei, respectarea celor opt reguli de viaţă sănătoasă la mijlocul vârstei prezice 21 de ani mai mult decât cele care le ignoră pe toate cele opt. „Am fost cu adevărat surprinşi de cât de mult se poate câştiga din adoptarea unuia, doi, trei sau toţi cei opt factori ai unui stil de viaţă sănătos”, a spus Xuan-Mai T. Nguyen, specialist în ştiinţe ale sănătăţii la Departamentul Afacerilor Veteranilor şi un al patrulea an. student la medicină la Colegiul de Medicină Carle Illinois.
datele-
„Descoperirile cercetării noastre sugerează că respectarea unui stil de viaţă sănătos este important atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru bunăstarea personală şi chiar şi a face o mică schimbare în anii 40, 50 sau 60 este încă benefică”, a continuat Nguyen.
În analiză, oamenii de ştiinţă au folosit fişele medicale şi datele din chestionar colectate între 2011 şi 2019 de la 719.147 de persoane înscrise în Programul pentru Veterans Affairs Million Veteran, un studiu mare reprezentativ la nivel naţional asupra veteranilor din SUA.
Subiecţii avea până la 99 de ani
Cercetarea a inclus date de la adulţi cu vârste cuprinse între 40 şi 99 de ani şi a înregistrat 33.375 de decese în acest proces. În general, rezultatele au arătat că activitatea fizică scăzută, consumul de opioide şi fumatul au avut cel mai mare impact asupra duratei de viaţă; aceşti factori au fost asociaţi cu un risc de deces cu aproximativ 30-45% mai mare.
Stresul, abuzul de alcool, alimentaţia necorespunzătoare şi gestionarea defectuoasă a somnului au fost asociate cu un risc crescut de deces cu aproximativ 20%, în timp ce lipsa relaţiilor sociale pozitive a fost asociată cu un deces mai mare de 5%.
Potrivit cercetătorilor, rezultatele cercetării subliniază modul în care un stil de viaţă prost poate contribui la apariţia unor boli cronice, precum diabetul de tip 2 şi bolile de inimă, care duc la dizabilităţi şi moarte prematură. Descoperirile ajută, de asemenea, la cuantificarea gradului în care alegerile unui stil de viaţă sănătos pot ajuta la reducerea riscului de a face aceste boli şi de a trăi mai mult.
„Îngrijirea stilului de viaţă urmăreşte să trateze cauzele care stau la baza bolilor cronice, mai degrabă decât simptomele acestora”, a spus Nguyen. „Oferă o cale potenţială pentru a inversa cursul costurilor în continuă creştere ale asistenţei medicale din cauza medicamentelor eliberate pe bază de reţetă şi a procedurilor chirurgicale”, a continuat Nguyen.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro