Care sunt resursele fără de care lumea nu mai poate trăi şi care, din cauza cererii tot mai mari, au început să se termine

Postat la 15 iulie 2023 166 afişări

Care sunt resursele fără de care lumea nu mai poate trăi şi care, din cauza cererii tot mai mari, au început să se termine

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, cererea de minerale esenţiale pentru un viitor axat pe tehnologii cu emisii reduse şi zero este în creştere, iar nevoile tot mai mari ale industriei energetice sunt considerate un factor cheie, scrie Bloomberg.

Într-un nou raport publicat marţi, organizaţia cu sediul la Paris a afirmat că în perioada 2017-2022 s-a înregistrat o „triplare a cererii globale de litiu, un salt de 70% în ceea ce priveşte cererea de cobalt şi o creştere de 40% a cererii de nichel”.

În decembrie 2022, AIE a declarat că energiile regenerabile sunt pe cale să depăşească cărbunele şi să devină cea mai mare sursă de generare a energiei electrice de pe planetă până la mijlocul acestui deceniu.

Analiza pieţei de minerale critice a AIE a declarat că principalul factor care a stat la baza acestei creşteri a fost „cererea din sectorul energetic”.

Investiţiile în dezvoltarea mineralelor critice au crescut cu 30% în 2022, pe baza unei creşteri de 20% în 2021, a precizat AIE.

„Companiile specializate în dezvoltarea litiului au înregistrat o creştere de 50% a cheltuielilor, urmate de cele care se concentrează pe cupru şi nichel”, a adăugat aceasta, menţionând că firmele din China aproape că şi-au dublat cheltuielile de investiţii anul trecut.

Având în vedere rolul pe care îl joacă mineralele critice în funcţionarea tehnologiilor, inclusiv a turbinelor eoliene şi a vehiculelor electrice, miza este mare.

În cazul în care toate proiectele planificate pentru sectorul mineralelor critice se vor realiza, ar putea exista o ofertă suficientă pentru a îndeplini angajamentele climatice anunţate de guverne, a declarat AIE.

Cu toate acestea, există provocări în continuare, riscul de întârzieri ale proiectelor, precum şi „deficienţele specifice fiecărei tehnologii” oferind „puţin spaţiu pentru a fi mulţumiţi de suficienţa aprovizionării”.

Ca un semn al sarcinii uriaşe cu care se confruntă planeta, AIE a declarat că vor fi necesare şi mai multe proiecte până la sfârşitul acestui deceniu pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, un obiectiv-cheie al Acordului de la Paris.

Dimensiunea pieţei pentru mineralele cruciale pentru tranziţia energetică a ajuns la 320 de miliarde de dolari în 2022, o dublare în ultimii cinci ani. Start-up-urile din sectorul mineralelor critice au strâns 1,6 miliarde de dolari anul trecut, un record.

Implementarea record a unor tehnologii precum bateriile şi energia solară fotovoltaică a fost, potrivit AIE, motorul unei „creşteri fără precedent pe pieţele de minerale critice”.

Având în vedere importanţa uriaşă a acestora pentru tehnologiile cu emisii reduse şi zero - litiul, de exemplu, este parte integrantă a bateriilor care alimentează vehiculele electrice - dezvoltarea de situri

care pot extrage şi prelucra minerale critice are un aspect geopolitic semnificativ.

China, de exemplu, este lider în extracţia de grafit şi de pământuri rare şi în prelucrarea litiului, potrivit analizei AIE.

În ciuda acestui fapt, a doua cea mai mare economie a lumii este încă extrem de dependentă de o altă ţară, Republica Democrată Congo, pentru cobaltul extras.

În general, raportul AIE a afirmat că în ultimii ani s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare, adăugând că "situaţia chiar s-a înrăutăţit în unele cazuri".

 

Citându-şi analiza proiectelor energetice, AIE a afirmat că există semne de „o imagine oarecum îmbunătăţită” în ceea ce priveşte mineritul, dar a adăugat că operaţiunile de rafinare sunt o altă poveste.

„Majoritatea proiectelor planificate sunt dezvoltate în regiunile cu tradiţie, China deţinând jumătate din uzinele chimice de litiu planificate, iar Indonezia reprezentând aproape 90% din instalaţiile planificate de rafinare a nichelului.”

De asemenea, trebuie să se lucreze la acreditările de durabilitate ale întregii industrii de minerale critice. AIE a declarat că extracţiile de apă aproape s-au dublat între 2018 şi 2021, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră au rămas încă la un nivel ridicat.

„Într-un moment crucial pentru tranziţiile energetice curate la nivel mondial, suntem încurajaţi de creşterea rapidă a pieţei mineralelor critice, care sunt esenţiale pentru ca lumea să îşi atingă obiectivele energetice şi climatice. Chiar şi aşa, rămân provocări majore. Mai sunt multe de făcut pentru a asigura că lanţurile de aprovizionare cu minerale critice sunt sigure şi durabile.”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
incepere,
joc,
limitare,
majorare,
miliarde,
problema,
resurse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.