Care sunt riscurile folosirii excesive a tehnologiei? Din ce în ce mai mulţi adolescenţi suferă de un sindrom care apare de obicei după 40 de ani

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 26 aprilie 2024 42 afişări

Care sunt riscurile folosirii excesive a tehnologiei? Din ce în ce mai mulţi adolescenţi suferă de un sindrom care apare de obicei după 40 de ani

Timpul prea lung pe care adolescenţii îl petrec în faţa ecranelor, de la telefoane, la calculatoare, laptopuri atrage şi probleme de sănătate, în special pentru mâini, atrage atenţia medicul Daniel Vîlcioiu, specializat în chirurgia mâinii. El spune că ajung în cabinet din ce în ce mai mulţi tineri cu sindrom de tunel carpian, o afecţiune care de obicei apare după vârsta de 40-50 de ani.

În cazul tinerilor, apariţia acestei probleme a mâinilor este corelată cu perioade lungi petrecute în faţa ecranelor, chiar şi 10 ore pe zi.

„Tehnologia vine cu un preţ pentru mâini şi primim adolescenţi cu sindrom de tunel carpian, care teoretic apare după 40 - 50 de ani, şi automat ne gândim din start la tehnologie. La adolescenţi, la vârste mici, vedem timpul petrecut în faţa ecranului de 10 ore pe zi care înseamnă scrolling şi texting. E clar că suferim din cauza asta şi vom suferi”, a spus medicul Daniel Vîlcioiu.

Simptomele sindromului de tunel carpian sunt durerile la nivelul mâinilor, amorţeală. Printre categoriile de persoane care pot dezvolta această afecţiune sunt cei care folosesc mult timp calculatorul şi fac mişcări repetitive cu mâinile. În cazul tinerilor, jocurile video sau chiar şi tastatul pe telefon pot duce la această problemă.

De altfel, cererea mare pentru tratamentul unor probleme specifice ale mâinilor l-a determinat pe medic să deschidă propria clinică destinată doar acestui segment din corp, Clinica de Chirurgia Mâinii, după o investiţie de 100.000 de euro.

Medicul adaugă faptul că structura corpului, inclusiv a mâinilor, se va modifica pentru a se adapta mediului.

„Corpul uman este miraculos, o să ne schimbăm genetic şi probabil o să avem degete mai lungi, mai flexibile, o să folosim din ce în ce mai mulţi roboţi pentru muncă fizică şi probabil mâinile noastre să se muleze pe tot felul de telecomenzi şi telefoane, console”, a mai spus dr. Daniel Vîlcioiu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
adolescenti,
tehnologie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.