Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente s-au prăbuşit cu 12.000 de euro peste noapte

Autor: Bogdan Alecu Postat la 10 noiembrie 2024 98 afişări

Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente s-au prăbuşit cu 12.000 de euro peste noapte

Luna octombrie aduce o tempe­rare a preţurilor pe piaţa apar­ta­mentelor vechi cu trei came­re, după mai multe luni de creş­teri. După avansul de 4,9% din august faţă de aceeaşi lună din 2023, în septembrie piaţa a accelerat cu 5,6 preţurile cerute de vânzători, pentru ca în octombrie evoluţia să revină la 4,9 procente.

Astfel, media preţurilor în octombrie 2024 a ajuns la 112.308 euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România, cu circa 80 de euro sub media lunii anterioare.

Începând cu luna ianuarie 2024 ZF Index Imobiliar vine cu 13 zone în loc de 20, concentrându-se pe cartierele cu mai multe anunţuri, astfel încât acurateţea informa­ţiilor să fie cât mai mare. Din acest motiv au fost eliminate zone precum 1 Mai, 13 Sep­tembrie şi Vitan Mall, iar Brâncoveanu acum este calculat ca parte din Olteniţei, Mihai Bravu din Iancului, Ştefan cel Mare din Moşilor, iar Victoriei alături de Unirii, ca parte a zonei centrale a Capitalei. În plus, sunt luate în calcul acum apartamentele construite între 1978 şi 1990, nu doar între 1980 şi 1990.

Din cele 13 zone ale Capitalei luate în calcul, doar două au scăzut în septembrie faţă de august, iar cinci au accelerat. An la an, nouă zone au crescut iar trei au scăzut. Mai mult, patru zone au crescut cu două cifre an la an.

Faţă de septembrie, în octombrie, zonele Drumul Taberei şi Iancului – Mihai Bravu au înregistrat scăderi semnificative, de 7.000 de euro, respectiv 12.000 de euro, în timp ce Titan şi Dristor au urcat cu aproape 10.000 de euro.

Andrei Sârbu, CEO, SVN România ex­plica luna trecută că evoluţia din septem­brie, medie la care s-au situat şi în octom­brie locuinţele analizate, a reprezentat cel mai mare ritm de creştere din ultimii doi ani. Mai mult, ţinând cont de scăderea livră­rilor de locuinţe noi, de 23% în Bucureşti şi Ilfov în primele şase luni din acest an, dar şi de creşterea numărului de tranzacţii, de aproape 19% în perioada ianuarie - august 2024 comparativ cu primele opt luni din 2023, putem asista la o creştere a presiunii pe oferta existentă pe piaţa rezidenţială se­cun­dară.

De partea cealaltă, locuinţele vechi în cele mai multe cazuri sunt racor­date la sistemul centralizat de încălzire, iar lipsa apei calde şi a căldurii cauzate de avarii afectează calitatea vieţii.

Valoarea ratelor lunare şi dobânzile creditelor ipotecare au ajuns în prezent la nivelul înregistrat în 2019, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă financiară şi brokeraj ipotecar SVN Româ­nia Credit & Financial Solutions, în timp ce ponderea ratei a coborât la circa 36% din salariul mediu net, mult sub nivelul de 59% din urmă cu cinci ani.

Astfel, media dobânzilor pentru credi­tele ipotecare acordate în Bucureşti în pri­me­le şase luni din 2024 a fost de aproxi­mativ 6% pe an, potrivit calculelor compa­niei realizate pe baza datelor din piaţa ban­cară, peste 90% din finanţările ipotecare aprobate fiind reprezentate de credite cu dobândă fixă.

Rata unui credit ipotecar în valoare de aproximativ 61.500 de euro (echivalentul a 292.000 de lei) contractat în 2019 a ajuns la mijlocul acestui an la o valoare de 1.881 de lei, similară cu cea înregistrată în 2019, de 1.868 de lei, când nivelul dobânzilor practi­cate pe piaţa ipotecară bucureşteană era de asemenea similar cu cel din prezent, şi anume 5,93% pe an.

În total, media ratelor achitate din 2019 până în prezent pentru împrumutul analizat a fost de 1.890 de lei lunar, cu 1,1% mai mare faţă de nivelul iniţial asumat prin scadenţar, în ciuda dobânzilor ridicate din ultimii doi ani. Analiza SVN Credit mai arată că rata actuală a unui credit ipotecar contractat în trecut poate fi redusă cu aproximativ 22,5% faţă de nivelul înregistrat în 2023 prin trecerea la dobândă fixă.

Valoarea ratelor lunare şi dobânzile creditelor ipotecare au ajuns în prezent la nivelul înregistrat în 2019, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă financiară şi brokeraj ipotecar SVN Romania Credit&Financial Solutions, în timp ponderea ratei a coborât la circa 36% din salariul mediu net, mult sub nivelul de 59% din urmă cu cinci ani.

Astfel, media dobânzilor pentru creditele ipotecare acordate în Bucureşti în primele şase luni din 2024 a fost de aproximativ 6% pe an, potrivit calculelor companiei realizate pe baza datelor din piaţa bancară, peste 90% din finanţările ipotecare aprobate fiind reprezentate de credite cu dobândă fixă.

Rata unui credit ipotecar în valoare de aproximativ 61.500 de euro (echivalentul a 292.000 de lei) contractat în 2019 a ajuns la mijlocul acestui an la o valoare de 1.881 de lei, similară cu cea înregistrată în 2019, de 1.868 de lei, când nivelul dobânzilor practicate pe piaţa ipotecară bucureşteană era de asemenea similar cu cel din prezent, şi anume 5,93% pe an.

În total, media ratelor achitate din 2019 până în prezent pentru împrumutul analizat a fost de 1.890 de lei lunar, cu 1,1% mai mare faţă de nivelul iniţial asumat prin scadenţar, în ciuda dobânzilor ridicate din ultimii doi ani.

Consultanţii SVN Credit Romania estimează că şi dobânzile variabile vor înregistra reduceri, cel mai probabil în ultimul trimestru din acest an, fără a se înregistra însă un nivel semnificativ de scădere, dobânzile fixe urmând să rămână şi în următoarele 12 luni cele mai avantajoase.

Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de circa 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022, potrivit calculelor companiei. În total, anul trecut au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu un nivel de aproximativ 55.000 de credite ipotecare noi acordate în 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.