Căscatul ar putea fi mai periculos decât se credea, arată un studiu
Semnele de somnolenţă precum căscatul pot fi un semnal de alarmă al unui deficit de somn periculos care poate afecta sănătatea pe termen lung, potrivit unui nou studiu al Academiei Americane de Medicină a Somnului.
„Somnolenţa este o problemă serioasă de sănătate cu consecinţe de mare amploare”, a declarat preşedintele AASM, Eric Olson, pneumolog şi specialist în medicina somnului la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
„De la accidente provocate de somnolenţă la volan la erori la locul de muncă şi riscuri pentru sănătate pe termen lung, efectele somnolenţei excesive în timpul zilei au un impact asupra indivizilor şi societăţii în fiecare zi”, a declarat Olson într-o declaraţie privind studiul, care este susţinut de 25 de organizaţii medicale diferite, inclusiv Academia Americană de Neurologie, Consiliul Naţional de Siguranţă şi Academia Americană a Medicilor de Familie.
Potrivit experţilor, lipsa unei nopţi de odihnă de calitate, de cel puţin şapte până la opt ore, a fost legată de apariţia sau agravarea diabetului, depresiei, bolilor de inimă şi de rinichi, hipertensiunii arteriale, obezităţii şi accidentului vascular cerebral.
„Având în vedere că o treime dintre adulţii din SUA susţin că se confruntă cu somnolenţă excesivă, importanţa identificării intervenţiilor care o recunosc, o evaluează şi o tratează nu poate fi subestimată”, a adăugat Olson.
De prea multe ori, oamenii trec cu vederea semnele de somnolenţă, cum ar fi adormirea în timpul unei întâlniri de lucru, ca fiind o problemă nesemnificativă, spun experţii, adăugând că acestea reprezintă însă un indicator al unui deficit de somn potenţial periculos.
„Lucrul nefericit este că datele arată că, odată cu privarea parţială cronică de somn, capacitatea de a ne percepe propriul nivel de afectare nu mai este exactă - credem că suntem bine, când de fapt nu suntem”, a spus Indira Gurubhagavatula, profesoară de medicina somnului la Veteran's Administration Medical Center la Penn Medicine din Philadelphia.
Conform statisticilor, aproximativ 100.000 de accidente rutiere pe an sunt legate de somnolenţă la volan.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro