Cât a costat şi cum arată Tagro, tractorul agricol „made in Romania”

Autor: Ioana Matei Postat la 12 decembrie 2018 640 afişări

IRUM Reghin a lansat în această toamnă primul tractor agricol 100% românesc din ultimii 10 ani, conceput şi construit de inginerii societăţii.

Cât a costat şi cum arată Tagro, tractorul agricol „made in Romania”

Elementul de noutate:

Fabrica IRUM din Reghin, cu o istorie de 65 de ani în industria utilajelor agricole şi forestiere, a lansat primul tractor agricol realizat în România.

Descrierea  inovaţiei:

IRUM Reghin, companie fondată şi condusă de Mircea Oltean împreună cu fiul său, Andrei Oltean, a fost fondată în anul 1953 cu scopul de a produce, întreţine şi repara utilaje şi mecanisme agricole şi forestiere. Compania a trecut prin mai multe transformări, mai cu seamă datorită profitului reinvestit constant, şi a ajuns în prezent cel mai important producător de tractoare forestiere şi agricole din România. Dacă în septembrie 2016 producătorul român de tractoare lansase trei utilaje forestiere noi - două dintre acestea fiind concepute exclusiv de inginerii societăţii şi fabricate la Reghin – conducerea companiei şi-a propus în urmă cu câţiva ani intrarea pe segmentul agricol cu un produs românesc. 

Proiectul TAGRO a fost realizat în Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere - IFOR - care funcţionează la Reghin, centru înfiinţat de grupul de firme Maviprod, în incinta fabricii IRUM şi care a presupus o investiţie de 2,65 milioane de euro.

La proiect au lucrat aproximativ 50 de ingineri români.

Investiţia în concretizarea proiectului TAGRO a însemnat alţi 4 milioane de euro puşi la dispoziţie de grupul Maviprod, acţionarul IRUM.

Efectele inovaţiei:

Producţia în serie va începe în aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an vor fi produse şi vândute 200 de tractoare TAGRO, în 2020 va fi depăşit pragul de 300, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare. „În primul rând, aici trebuie să avem succes pentru a avea succes şi în alte ţări”, consideră Andrei Oltean, directorul de dezvoltare al firmei, care speră ca succesul tractorului agricol lansat să fie mai întâi atins în România. Potrivit lui, valoarea pieţei este de peste 2 milioane de utilaje pe an – spre comparaţie, piaţa de utilaje forestiere este de undeva la 7.000 de unităţi în fiecare an. „Diferenţa este enormă, potenţial există – e important să vedem ce decizii o să luăm şi cum o să reuşim să le punem în aplicare – fundaţia acestui proiect trebuie să fie piaţa din România – că aici ştim tot, începând de la clienţi, cultura ţării etc.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.