Cât de accesibile sunt apartamentele pentru europeni: România se află la mijlocul celui mai recent clasament european. Topul este condus de Irlanda si Belgia VIDEO
România a reuşit să ocupe a 12 a poziţie în cadrul unui clasament european care vizează accesibilitatea apartamentelor pentru locuitorii din 24 de ţări europene. Criteriile după care a fost creat topul ţin de numărul salariilor medii anuale necesare achiziţionării şi costul mediu al finanţării achiziţiei respective. Topul clasamentului este condus de Irlanda şi Belgia.
„Anul acesta este prima oară când a intrat şi România în studiu. Principalul scop al studiului este acela de a analiza preţurile pentru locuinţele nou livrate pe 24 de ţări europene plus Israel şi puţin peste 60 de oraşe europene selectate. Este vorba de pe piaţa rezidenţială, deci vorbim exclusiv de preţuri ale locuinţelor. De asemenea, ca parte a studiului este analizată şi accesibilitatea achiziţionării unei locuinţe prin două tipuri de informaţii. Una este numărul de salarii medii anuale de care are nevoie o persoană dintr o anumită ţară pentru a achiziţiona un apartament de dimensiuni medii şi cu preţ mediu, iar cea de a doua informaţie este legată de accesibilitatea finanţării, respectiv costul mediu al finanţării pentru o achiziţie imobiliară pe piaţa rezidenţială” a declarat Alexandra Smedoiu în cadrul emisiunii ZF Live.
Potrivit studiului, pe piaţa locală, costul mediu al unui apartament variază între 90.000 şi 95.000 de euro, raportat la un salariu de peste 1.000 de euro pe lună. Preţul este o dovadă că piaţa imobiliară a crescut, dar şi că salariile s-au majorat. În ţări precum Irlanda, Belgia sau Portugalia, locuitorii îşi pot achiziţiona un apartament după patru ani de muncă, la coada clasamentului se află Serbia, unde este nevoie de 15 ani de muncă pentru acopeririea costului achiziţiei.
„Cred că undeva ne situăm undeva între 90 şi 95 de mii de euro ca şi preţ mediu în România la un salariu mediu de aproximativ 1.200 de euro. Pentru anul 2020, se situează la jumătatea clasamentului în termeni de accesibilitate, respectiv numărul de salarii medii brute anuale necesare pentru achiziţia unui apartament. Acest loc aş spune că este o reflecţie a faptului că preţurile apartamentelor într-adevăr au crescut, în acelaşi timp şi veniturile medii ale populaţiei au crescut şi chiar aş observa că nu neapărat în tandem, dar există o corelaţie între cele două. Spre comparaţie la capătul opus al accesibilităţii se situează vecinii noştri sârbi, însă este nevoie de 15 ani de muncă pentru a achiziţiona un apartament de dimensiuni medii, iar la polul opus, respectiv cele mai accesibile locuinţe găsim ţări precum Irlanda Belgia, chiar şi Portugalia unde vorbim de un număr mediu de aproximativ 4 ani de zile pentru achiziţia unui apartament.” a mai spus Alexandra Smedoiu la ZF Live.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro