Câţi medici de laborator avem? Analizele pacienţilor trec prin mâinile a 2.000 de specialişti, „vânaţi“ de toate companiile din sănătate
Analizele de laborator au devenit din ce în ce mai importante în ultimii ani în rândul marilor operatori privaţi de sănătate, care au mizat pe deschiderea laboratoarelor şi a centrelor de recoltare.
♦ Judeţele mari, cu centre universitare, trec de 100 de medici de laborator, în timp ce în alte zone sunt doar câteva zeci de medici în laboratoare ♦ Bucureştiul are peste 400 de astfel de medici.
Analizele de laborator au devenit din ce în ce mai importante în ultimii ani în rândul marilor operatori privaţi de sănătate, care au mizat pe deschiderea laboratoarelor şi a centrelor de recoltare.
Resursa umană a devenit astfel insuficientă în faţa dezvoltării accelerate a pieţei medicale, iar jucătorii privaţi împart cu statul un număr limitat de doar 2.000 de medici specializaţi în medicina de laborator, potrivit datelor Colegiului Medicilor din România. Cei mai mulţi medici de laborator sunt în Bucureşti, unu din cinci specialişti alegând să lucreze în Capitală. Din urmă, dar la o diferenţă semnificativă, vin judeţele mari care au şi universităţi puternice de medicină - Cluj, Dolj, Iaşi, Timiş, cu circa 100-150 de medici fiecare. Această polarizare a doctorilor în marile centre universitare este una dintre problemele sistemului medical din România, în contextul în care zone întregi rămân neacoperite de asistenţă medicală, de la cea de bază, medicină de familie, până la restul specializărilor.
Sunt judeţe întregi unde nu sunt nici măcar 10 medici de laborator pentru întreaga populaţie a regiunii respective, cum este cazul judeţelor Giurgiu, Călăraşi, Tulcea, Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa. Medicina de laborator este însă o ramură importantă în „bazinul“ de medici, fiind în top zece specialităţi după numărul de medici. Din totalul de aproape 54.000 de medici, cei de laborator acoperă circa 4%, din calculul ZF făcut pe baza datelor de la Colegiul Medicilor.
Rolul medicilor de laborator în stabilirea unui diagnostic este important, ei având cunoştinţe de biochimie, microbiologie, hematologie, genetică, imunologie. Rezidenţiatul în medicina de laborator durează patru ani. Medicul de laborator efectuează, validează şi verifică testele de laborator.
Salariul variază, în medie, între 1.400 şi 2.000 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.
„Există un număr limitat de profesionişti în domeniul laboratorului clinic sau în domeniu medical - asistente medicale şi un număr în creştere de companii din domeniul medical care accesează această resursă limitată. Din acest motiv există dificultăţi în a recruta, menţine şi educa personalul“, spunea recent, într-un interviu pentru ZF, Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România. Synevo este cea mai mare reţea de puncte de recoltare şi laboratoare medicale şi face parte din grupul suedez Medicover.
Cifrele de afaceri aduse de divizia de laborator în rândul marilor operatori privaţi variază între 10 şi 20%, iar companiile mari din fruntea clasamentului fac anual 10-15 milioane de teste. Totuşi, accesul la decontare este greu pentru pacienţi, care sunt nevoiţi să aştepte o lună - două pentru a prinde un loc pentru a realiza analizele de bază în baza contrribuţiei plătite la sănătate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro