Ce a ajuns să facă acum omul care a înfiinţat Alibaba, una dintre cele mai mari companii din lume

Autor: Laura Buciu Postat la 19 iunie 2023 135 afişări

Ce a ajuns să facă acum omul care a înfiinţat Alibaba, una dintre cele mai mari companii din lume

Fondatorul Alibaba, Jack Ma, a ţinut o prelegere în calitate de profesor invitat la Universitatea din Tokyo, în contextul în care antreprenorul chinez aproape s-a retras din imperiul său în urma represiunii de reglementare din partea Beijingului, scrie CNN.

Jack Ma le-a predat studenţilor, în cadrul unui seminar special de două ore la Universitatea din Tokyo, în seara de 12 iunie, despre filozofia de management şi despre modul în care aceştia pot atinge succesul, potrivit unui comunicat transmis de universitate.

Discursul lui Ma - adresat studenţilor din Japonia, China, India, Malaezia şi din alte ţări - s-a bazat pe „experienţa sa bogată şi pe cunoştinţele sale de pionierat în domeniul antreprenoriatului şi al inovării”, a adăugat comunicatul.

Cândva un antreprenor extravagant şi deschis, Ma aproape că a dispărut din atenţia publicului după ce a criticat autorităţile de reglementare chineze în timpul unui discurs ţinut la Shanghai la sfârşitul anului 2020.

La câteva zile după discursul său, Beijingul a anulat IPO-ul de succes al grupului său Ant Group, care se aştepta să fie cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria mondială. Acţiunea a marcat începutul unei represiuni de reglementare fără precedent asupra industriei de internet din China şi a sectorului privat, inclusiv o amendă record de 2,8 miliarde de dolari aplicată Alibaba Group pentru încălcarea normelor antitrust.

De atunci, Ma a apărut foarte rar şi se pare că a petrecut mai mult timp în străinătate, inclusiv în Hong Kong, Spania şi Japonia, unde locuieşte prietenul său şi investitorul Alibaba, Masa Son, directorul executiv al SoftBank.

Locul în care se află Ma a atras un interes continuu, deoarece acesta era perceput ca fiind reprezentativ pentru încrederea antreprenorială din China.

În martie, el s-a întors în China continentală pentru a susţine un plan de restructurare istoric al Alibaba, care a divizat compania în şase unităţi separate. Potrivit analiştilor, întoarcerea sa a fost o mişcare simbolică şi, probabil, un „eveniment mediatic planificat” de Beijing, menit să calmeze temerile din sectorul privat.

Ma a apărut în public mai frecvent în acest an, concentrându-se mai vizibil pe cercetare şi predare. În aprilie, Universitatea din Hong Kong a anunţat că Ma se va alătura şcolii de afaceri pentru următorii trei ani.

Ma a devenit profesor la Universitatea din Tokyo la 1 mai, iar perioada sa de şedere este până la 31 octombrie, se arată pe o pagină de profil a lui Ma.

După seminar, Ma s-a întors în China continentală şi a participat sâmbătă la un eveniment de matematică organizat de echipa de cercetare a Alibaba în Hangzhou, potrivit unui comunicat al Academiei Damo. Ma a stat de vorbă cu finaliştii unei competiţii globale de matematică organizată de academie, pe care a iniţiat-o în 2018, şi a discutat despre modul în care competiţia va „continua să inoveze şi să aducă noi distracţii” pentru oamenii care iubesc matematica.

Beijingul are nevoie mai mult ca niciodată de sectorul privat pentru a susţine creşterea economică şi pentru a crea locuri de muncă. Mai mulţi indicatori arată că redresarea economică a ţării îşi pierde avântul. Vânzările cu amănuntul şi producţia industrială nu au respectat previziunile luna trecută, potrivit statisticilor guvernamentale publicate săptămâna trecută. Rata şomajului pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani a atins un nou nivel record de 20,8%.

Principalii lideri ai ţării, inclusiv Xi Jinping şi premierul Li Qiang, au încercat să asigure investitorii şi antreprenorii că este din nou sigur să investească în ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alibaba,
universitate,
fondator

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.