Ce arată raportul administratorului judiciar CITR despre afacerea Nordis. La cât se ridică valoarea creanţelor şi care sunt cauzele intrării în insolvenţă

Autor: Roxana Rosu Postat la 03 februarie 2025 15 afişări

Ce arată raportul administratorului judiciar CITR despre afacerea Nordis. La cât se ridică valoarea creanţelor şi care sunt cauzele intrării în insolvenţă

CITR, administrator judiciar în dosarul Nordis, a publicat primul raport privind cauzele care au dus la apariţia insolvenţei companiei, situaţia patrimonială şi alte date financiare.

”Cu toate că modelul de business al Nordis Management SRL de a finanţa proiectele imobiliare   prin avansuri încasate de la cumpărători este unul uzual în industrie, compania a ajuns într-un blocaj întrucât nivelul de lichiditate necesar finalizării proiectelor nu a putut fi asigurat din cauza unui cumul de factori specifici şi au generat. În principal vorbim de neîncadrarea în termenele asumate de finalizare, decapitalizarea accelerată datorată scăderii abrupte a volumului de vânzări şi a obligaţiilor de plată generate de nerespectarea termenelor precum şi dezvoltarea în paralel a mai multor proiecte care au avut un efect negativ asupra întregului portofoliu al Nordis Management SRL”, spun reprezentanţii CITR.

Potrivit raportului, la data deschiderii procedurii de insolvenţă, Nordis Management SRL avea în derulare proiecte în trei locaţii principale: Nordis Mamaia, Nordis Sinaia, Nordis Braşov, cu 1.966 de apartamente, din care 695 apartamente au contracte de vânzare-cumpărare semnate, iar 414 erau disponibile.

În cazul proiectului Nordis Mamaia, raportul arată că, în 2020, compania a decis transformarea corpurilor nr.

1 şi 2 în hotel de 5 stele. Proiectul a fost reconfigurat integral şi recompartimentat, iar corpurile nr. 3 şi nr. 4 au fost dezvoltate ca proiecte rezidenţiale. Ca urmare a acestor modificări au fost ajustate compartimentările iniţiale ale clădirii. Astfel, o parte din etajul 1 al corpului 2, care era iniţial destinat apartamentelor rezidenţiale, a fost transformată în spaţii de birouri şi locuri de joacă.

Vedeţi aici raportul CITR integral

CITR a precizat că aceste modificări au determinat necesitatea adaptării convenţiilor încheiate cu promitenţii-cumpărători, pentru a reflecta noile condiţii. În contextul acestor modificări, administratorul judiciar a constatat, pe baza evidenţelor furnizate de Nordis, că promitenţilor afectaţi de modificări li s-au alocat alte unităţi locative. Cu toate acestea, analiza documentaţiei a relevat că aceste modificări sunt reflectate în convenţiile semnate doar pentru o parte dintre promitenţi.

În cazul celorlalţi promitenţi, pentru care nu au fost identificate convenţii semnate, administratorul judiciar a concluzionat că Nordis a procedat unilateral la realocarea altor unităţi, fără a informa prealabil promitenţii despre schimbările survenite.

Totalul creanţelor acceptate la masa credală este de 728,87 milioane lei, din care 422 milioane lei reprezintă creanţe potenţiale, care izvorăsc în principal din obligaţii de a face care sunt în prezent în vigoare. Acestea au fost înscrise sub condiţia suspensivă a încetării contractului şi implicit a obligaţiilor care subzistă astăzi în sarcina Nordis Management SRL. Astfel, creanţele vor deveni efective, iar creditorii vor putea solicita restituirea lor doar în cazul în care compania nu-şi va respecta obligaţiile principal asumate, de transfer al dreptul de proprietate, predare, finisare sau mobilare cu privire la imobilele promise.

Cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei societăţii:

  1. Decizia de dezvoltare în paralel a mai multor proiecte (Mamaia, Sinaia, Braşov)
  2. Activitatea de dezvoltare nu a fost împărţită pe centre de cost/profit → decizii de management eronate/nefundamentate
  3. Estimări eronate de investiţie
  4. Neîndeplinirea obligaţiilor contractuale şi întârzierile avute în livrarea proiectelor, rezultând în decapitalizarea companiei în urma generării obligaţiei de plată de daune creditorilor
  5. Situaţia generală a pieţei de construcţii

Potrivit CITR, masa credală a societăţii este alcătuită preponderent din sumele achitate de către promitenţii cumpărători cu titlu de avans/preţ integral pentru achiziţionarea de imobile din proiectele localizate în Năvodari, Braşov şi Sinaia.

Aceste sume vor trebui restituite de către Nordis Management SRL în cazul în care compania nu reuşeşte să finalizeze proiectele şi să livreze imobilele promise. ”În mod cert, pentru finalizarea proiectelor, este nevoie de o infuzie de capital, având în vedere că la acest moment compania nu dispune de lichidităţi”, se mai arată în raport

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
modificari,
proiecte,
raport,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.