Ce au vorbit bancherii cu premierul? Premierul Nicolae Ciucă le cere bancherilor să crediteze antreprenorii români, companiile din energie, agricultură şi IT&C

Autor: Claudia Medrega Postat la 05 aprilie 2023 81 afişări

Ce au vorbit bancherii cu premierul? Premierul Nicolae Ciucă le cere bancherilor să crediteze antreprenorii români, companiile din energie, agricultură şi IT&C

„Antreprenorii români, fermierii, industria alimentară şi sistemul energetic au nevoie de finanţare pentru a se putea dezvolta“, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Energia, agricultura şi sectorul IT&C sunt domenii-cheie pentru dezvoltarea României, iar premierul României Nicolae Ciucă le-a recomandat bancherilor să-şi focuseze creditarea pe aceste domenii economice şi să se implice şi în confinanţarea proiectelor cu fonduri europene, discuţiile având loc la o întrunire la Palatul Victoria cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

„Antreprenorii români, fermierii, industria alimentară şi sistemul energetic au nevoie de finanţare pentru a se putea dezvolta. Competitivitatea economiei româneşti depinde de creşterea performanţei şi eficienţei tehnologiilor folosite, inclusiv pentru exploatarea materiilor prime de care noi dispunem. Pentru a reuşi acest lucru, avem nevoie de instrumente financiar-bancare capabile să vină în completarea fondurilor europene pentru cei care vor să investească. Astfel, consolidăm creşterea economică înregistrată anul trecut şi generăm linii noi de dezvoltare economică, pentru ca mediul de afaceri să prospere şi să poată profita de piaţa unică europeană, pe care nu poate pătrunde fără capital şi tehnologii performante“, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Creşterea anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să decelereze în primele două luni din acest an, dar mai temperat, după cum a sesizat şi boardul BNR, ajungând la 10,6% în februarie 2023, de la 12,1% în decembrie 2022, în condiţiile încetinirii descreşterii dinamicii componentei în lei, dar şi ale cvasistopării trendului ascendent al variaţiei înalte a creditului în valută. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat a continuat totuşi să se reducă până la 68,3% în februarie 2023, de la 68,8% în decembrie 2022.

Din partea Asociaţiei Române a Băncilor la discuţia cu premierul României au participat Bogdan Neacşu, preşedinte al consiliului director al ARB şi CEO al CEC Bank, Florin Dănescu, preşedinte executiv al ARB, şi Ion Stan (prim-vicepreşedinte executiv al Alpha Bank România), Cristian Agalopol (director executiv Europa Centrală şi de Est (DCC) la Citi Bank), Mircea Busuioceanu (vicepreşedinte al directoratului Raiffeisen Bank), Cornel Theodor Stănescu (prim-director general adjunct al Vista Bank), care sunt membri ai boardului ARB.

Premierul le-a prezentat bancherilor oportunităţile generate de fluxurile financiare importante, în contextul în care România beneficiază în următorii şase ani de aproape 80 mld. euro - fonduri europene din Cadrul Financiar Multianual şi PNRR. Şi o atenţie specială a fost acordată unor domenii-cheie pentru dezvoltarea ţării noastre, precum energie, agricultură, IT&C.

Participanţii la discuţia premierului cu bancherii au evidenţiat evoluţia bună a sistemului bancar, care se bucură de stabilitate şi lichiditate peste media europeană.

Reprezentanţii ARB au confirmat disponibilitatea de a contribui la dezvoltarea mediului antreprenorial şi de a facilita accesul la produsele şi serviciile bancare tuturor românilor, extinzând nivelul digitalizării şi derulând noi campanii de educare financiar-bancară.

În ceea ce priveşte proiectele de digitalizare, la discuţiile dintre bancheri şi guvernanţi s-a aflat de mai multe ori şi proiectul privind semnătura electronică, care poate juca un rol important în optimizarea accesului la fluxurile de informaţii.

La nivel guvernamental a fost creată o structură inter-ministerială de dialog cu sistemul bancar, în subordinea premierului, bancherii având discuţii periodice cu guvernanţii.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat din partea Guvernului şi Adrian Câciu ministrul Finanţelor şi Sebastian Burduja ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.