Ce câştigă Marea Britanie de pe urma Jocurilor Olimpice

Postat la 23 august 2012 123 afişări

Organizarea JO la Londra în perioada iulie - septembrie 2012 va stimula economia britanică până în 2015 cu 5,33 miliarde de lire sterline, estimează un raport al Visa Europe, sponsor global al evenimentului.

"Majoritatea studiilor care au evaluat impactul unor evenimente majore precum Jocurile Olimpice şi Paralimpice asupra oraşelor gazdă au arătat potenţialul de manifestare a unei influenţe prelungite asupra economiei. Punctul de plecare al acestui fenomen, denumit adesea 'efectul de moştenire', este îmbunătăţirea profilului internaţional al ţării gazdă ca urmare a expunerii extinse în presa internaţională şi a beneficiilor aduse de recomandările făcute de vizitatori atunci când se întorc acasă", se arată în raportul "Materializarea unei ocazii de aur - impactul cheltuielilor şi impactul economic al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012".

În perioada 2013 - 2015, cheltuielile turiştilor vor fi mai ridicate cu 2,74 miliarde GBP, respectiv cu circa 18%, comparativ cu estimările realizate pentru aceeaşi perioadă dacă Jocurile Olimpice şi Paralimpice nu ar fi avut loc. Estimările iau în calcul factorii sezonieri, respectiv creşterile cheltuielilor turiştilor care se înregistrează în mod obişnuit în timpul verii.

Top 3 sectoare câştigătoare ca urmare a creşterii cheltuielilor turiştilor în perioada 2013 - 2015:

- Marile magazine: + 778,4 milioane GBP

- Hotelurile: + 507 milioane GBP

- Industria divertismentului: + 155,5 milioane GBP.

Aceste creşteri ale cheltuielilor turiştilor se va reflecta în creşterea economiei britanice cu 1,42 miliarde GBP anual, respectiv cu 4,12 miliarde GBP per total pe parcursul celor trei ani, comparativ cu estimările realizate pentru aceeaşi perioadă în cazul în care Jocurile Olimpice şi Paralimpice nu ar fi avut loc.

Pe termen scurt, Marea Britanie beneficiază de o injecţie imediată de capital în sumă de 804 milioane GBP în cele şapte săptămâni de desfăşurare a evenimentului, dintre care 749 milioane GBP reprezintă cheltuielile efectuate de turiştii din străinătate. Se estimează că această evoluţie va conduce la creşterea activităţii economice cu 1,2 miliarde GBP, reprezentând echivalentul a circa 3,5% din avansul economiei britanice în 2012.

Şi cheltuielile consumatorilor din Marea Britanie cresc cu circa 54 milioane GBP pe perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, având în vedere în principal entuziasmul populaţiei privind acest eveniment. Raportul Visa arată că modul de a cheltui se schimbă pe durata Jocurilor Olimpice, deoarece britanicii renunţă la modelele tradiţionale de cheltuieli din perioada verii şi intră în spiritul olimpic, aprovizionându-se de la supermarketuri şi urmărind Jocurile de acasă.

Top 3 sectoare câştigătoare ca urmare a creşterii cheltuielillor britanicilor şi turiştilor străini în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice:

- Marile magazine: + 210 milioane GBP

- Hotelurile: + 138 milioane GBP

- Supermarketurile: + 88 milioane GBP

Raportul Visa Europe se bazează pe cheltuielile reale înregistrate în ţări care au găzduit Jocurile Olimpice şi Paralimpice sau alte evenimente sportive majore în trecut şi pe faptul că fiecare 1 din 3 lire sterline este cheltuită pe un card Visa. Visa Europe a furnizat agenţiei de cercetare economică SQW datele istorice privind cheltuielile efectuate de deţinătorii de carduri Visa şi la alte evenimente sportive de anvergură recente, precum Jocurile Olimpice din Beijing 2008, Jocurile Olimpice Vancouver 2010 şi Cupa Mondială FIFA 2010 din Africa de Sud.

În Europa sunt 450 milioane de carduri Visa de debit, credit şi business. In 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plăţi şi retrageri de numerar evaluate la 1.700 miliarde euro. 14% din cheltuielile din Europa au fost făcute cu un card Visa şi aproape 80% din aceste tranzacţii au fost realizate pe carduri de debit.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-castiga-marea-britanie-de-pe-urma-jocurilor-olimpice-9974339
9974339
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.