CE cere statelor membre să îmbunătăţească siguranţa jurnaliştilor

Autor: Cosmin Pirv Postat la 16 septembrie 2021 33 afişări

Comisia Europeană a prezentat, joi, prima Recomandare de îmbunătăţire a siguranţei jurnaliştilor şi a altor profesionişti din domeniul mass-mediei.

CE cere statelor membre să îmbunătăţească siguranţa jurnaliştilor

Potrivit unui comunicat al CE, în ultimii ani, jurnaliştii au fost ţinta tot mai multor atacuri, în cazurile cele mai tragice fiind chiar victimele unor asasinate. Criza provocată de pandemia de COVID-19 le-a îngreunat şi mai mult munca, din cauza veniturilor mai mici, în special pentru liber-profesionişti, şi a accesului limitat la locurile de desfăşurare a activităţii.

Recomandarea CE face apel la crearea unor servicii de sprijin naţionale independente, care să ofere linii de asistenţă telefonică, consiliere juridică, sprijin psihologic şi adăposturi pentru jurnaliştii şi profesioniştii din domeniul mass-mediei care sunt ţinta unor ameninţări. Se solicită, de asemenea, protecţia sporită a jurnaliştilor în timpul demonstraţiilor, siguranţă mai mare în mediul online şi un sprijin special pentru jurnaliste.

„Niciun jurnalist nu ar trebui să îşi dea viaţa sau să sufere din cauza meseriei pe care o practică. Trebuie să le oferim jurnaliştilor sprijin şi protecţie, ei sunt esenţiali într-o democraţie. Pandemia a arătat mai clar ca niciodată că jurnaliştii joacă un rol-cheie în informarea noastră, scoţând la iveală şi necesitatea urgentă ca autorităţile publice să depună mai multe eforturi pentru a-i proteja. Le cerem astăzi statelor membre să ia măsuri decisive pentru ca UE să devină un loc mai sigur pentru jurnalişti”, a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová.

Documentul prezentat de CE conţine recomandări, inclusiv în ceea ce priveşte protestele şi demonstraţiile, siguranţa online şi capacitarea digitală, jurnalistele şi jurnaliştii care aparţin grupurilor minoritare.

Conform comunicatului, peste 900 de atacuri împotriva jurnaliştilor au avut loc în UE în 2020.

Comisia a anunţat că va purta discuţii privind punerea în aplicare a recomandării cu statele membre şi cu părţile interesate, în cadrul forumurilor relevante, în special în cadrul Forumului european al mass-mediei de ştiri. De asemenea, Comisia va efectua evaluări ale progreselor înregistrate şi va continua să analizeze siguranţa jurnaliştilor în toate statele membre, în cadrul Raportului anual privind statul de drept. Statele membre ar trebui să prezinte Comisiei un raport cu privire la măsurile luate pentru a da curs recomandării în termen de 18 luni de la adoptarea acesteia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ce,
siguranţă,
jurnalişti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.