CE dă mai mulţi bani pentru inovaţii din domeniul mediului, al sănătăţii şi din domeniul digital

Autor: Cosmin Pirv Postat la 11 mai 2022 26 afişări

Comisia Europeană a modificat programul Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, majorând bugetul cu aproape 562 de milioane de euro pentru a sprijini inovaţiile din domeniul mediului, al sănătăţii şi din domeniul digital.

CE dă mai mulţi bani pentru inovaţii din domeniul mediului, al sănătăţii şi din domeniul digital

Astfel, bugetul programului pentru 2021 şi 2022 se ridică în prezent la un total de aproape 16 miliarde de euro.

Din suma suplimentară alocată, 507,1 milioane de euro sunt dedicate celor cinci misiuni ale UE. Lansate în septembrie 2021, aceste misiuni urmăresc atingerea unor obiective ambiţioase în materie de sănătate, climă şi mediu până în 2030. Vor exista 17 noi cereri de propuneri aferente misiunilor „Cancer”, „Un pact al solului pentru Europa”, „Adaptarea la schimbările climatice” şi „Refacerea oceanelor şi a apelor noastre până în 2030”. Este inclusă şi o cerere comună care cuprinde ultimele două misiuni, precum şi acţiuni suplimentare de sprijinire a tuturor celor cinci misiuni, inclusiv a misiunii „Oraşe”.

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, modificarea include, de asemenea, acţiuni de sprijinire a cercetătorilor activi anterior în Ucraina. 25 de milioane de euro sunt alocate pentru a le permite cercetătorilor obligaţi să se deplaseze să îşi continue activitatea în cadrul unor organizaţii-gazdă academice sau neacademice din state membre ale UE sau din ţări asociate la programul Orizont Europa şi pentru a-i ajuta pe aceşti cercetători să se restabilească în Ucraina atunci când va fi posibil.

Totodată, sute de oameni de ştiinţă ucraineni vor putea beneficia de un buget majorat de 1 milion de euro acordat programului ştiinţific „Frontiere umane” pentru iniţiativa „Oameni de ştiinţă în ajutorul oamenilor de ştiinţă”, în cadrul clusterului 1 „Sănătate” al programului Orizont Europa.

În plus, modificarea precizează faptul că entităţile juridice stabilite în Rusia, Belarus sau în teritorii ale Ucrainei care nu sunt controlate de guvern nu sunt eligibile să participe, în nicio calitate, la acţiuni sprijinite de Orizont Europa. Pot fi acordate excepţii de la caz la caz, pentru motive justificate.

Modificarea adaugă o serie de noi acţiuni pentru a sprijini potenţialul de inovare al Europei. Vor fi sprijinite în acest an peste 100 de startup-uri conduse de femei, dar şi crearea de platforme şi reţele colaborative pentru industriile culturale şi creative, evaluarea impactului social al politicilor de tranziţie verde şi soluţii inovatoare pentru viitorul democraţiei.

Prima rundă a viitoarelor cereri de propuneri va începe la 12 mai 2022, iar a doua se va deschide la 24 mai 2022.

„Prin această revizuire a programului de lucru dăm un nou impuls eforturilor de a aborda, prin cercetare şi inovare, cele mai mari provocări societale actuale, cu ajutorul unor instrumente noi şi inovatoare, cum sunt misiunile UE. În plus, vom sprijini cercetătorii plecaţi din Ucraina să îşi continue activitatea de cercetare şi inovare”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ce,
buget,
inovaţii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.