Ce este DOGE, viziunea lui Trump privitoare la o administraţie simplificată, mai eficientă? Are America nevoie de ea? Este Musk omul potrivit pentru această iniţiativă?
Donald Trump i-a ales pe Elon Musk şi Vivek Ramaswamy la conducerea unui „departament al eficienţei guvernamentale“, făcându-i pe cei doi antreprenori responsabili cu un efort promis de a restrânge reglementările, birocraţia şi cheltuielile la nivel guvernamental, scrie Financial Times.
Donald Trump i-a ales pe Elon Musk şi Vivek Ramaswamy la conducerea unui „departament al eficienţei guvernamentale“, făcându-i pe cei doi antreprenori responsabili cu un efort promis de a restrânge reglementările, birocraţia şi cheltuielile la nivel guvernamental, scrie Financial Times.
Trump a anunţat că cei doi vor lucra cu el şi Biroul de Management şi Buget până pe 4 iulie 2026, cea de-a 250-a aniversare a semnării Declaraţiei de Independenţă. Acronimul pentru noul departament, „DOGE“, este şi numele tokenului cripto promovat de Musk.
În timpul campaniei, Musk a făcut apel pentru reducerea cu 2.000 miliarde de dolari a bugetului de 6.700 miliarde de dolari pe anul fiscal 2024, fără a oferi detalii. Acesta a propus de asemenea eliminarea a sute de agenţii federale, argumentând că multe din ele au zone de responsabilitate comune.
Noul departament, deşi neoficial şi fără aprobare oficială din partea Congresului, semnalează intenţia lui Trump de a opera schimbări structurale în Washington. Administraţia Trump prezintă iniţiativa drept o abordare transformativă faţă de guvernare, vizând direct ineficienţa şi risipa de la nivelul agenţiilor federale, notează Le Monde.
Birocraţia blochează SUA, scrie Rana Foroohar, editorialist la Financial Times. Aceasta este înfloritoare atât la nivelul sectorului public, cât şi privat din America, în opinia acesteia.
În aproximativ ultima jumătate de secol, atât sectorul public, cât şi cel privat au devenit mai mari şi mai birocratice. Cu siguranţă, unele din noile reglementări sunt bune. Însă numărul acestora a crescut extrem de mult. La sfârşitul anilor ’50, Registrul Federal, care conţine toate reglementările guvernului federal, avea aproximativ 10.000 de pagini. Astăzi, dimensiunea sa este de 10 ori pe atât.
Costurile sunt o altă mare problemă legată de birocraţie, scrie editorialistul FT. Un studiu din 2016 arată că birocraţia costă America aproximativ 17% din PIB anual. Cifra respectivă ar putea fi cu mult mai mare în prezent, având în vedere dimensiunea şi ambiţia sectorului public de la realizarea studiului.
În acest context, DOGE ar reprezenta o iniţiativă potrivită. Şi totuşi, scrie Le Monde, semne de întrebare rămân cu privire la fezabilitatea şi impactul unui asemenea proiect asupra structurii federale, în special ţinând cont de lipsa aprobării Congresului şi rolurile neconvenţionale jucate de Musk şi Ramaswamy.
Este Musk persoana potrivită pentru a conduce o astfel de iniţiativă?
Potrivit The Guardian, Musk are o vastă experienţă în a reduce cheltuielile corporate. Acesta a redus personalul X cu 80% după achiziţia acesteia în 2022, însă măsura nu a dat roade. Veniturile sunt în scădere puternică, iar advertiserii părăsesc compania.
În acelaşi timp, achiziţia Twitter de către Elon Musk a devenit cea mai proastă afacere de la criza financiară pentru şapte mari instituţii financiare care au oferit finanţare pentru acord, scrie The Wall Street Journal.
De asemenea, în pofida tuturor diferitelor companii pe care le administrează, Musk nu are experienţă în gestionarea angajaţilor din sectorul public.
Politologii consideră la rândul lor că ideile lui Musk legate de eficienţa guvernamentală sunt greşite, potrivit Business Insider. Aceştia arată că abordarea sa indică o neînţelegere fundamentală a federalismului american.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro