Ce este varianta COVID BA.5 şi de ce reinfectează atât de mulţi oameni?
BA.5, care face parte din familia Omicron, este cea mai recentă variantă de coronavirus care provoacă valuri puternice de infecţii la nivel mondial. E la originea a peste jumătate din cazurile secvenţiate la sfârşitul lunii iunie.
Potrivit celui mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acesta se află la originea a 52% din cazurile secvenţiate la sfârşitul lunii iunie, faţă de 37% într-o săptămână. În Statele Unite, se estimează că este cauza a aproximativ 65% din infecţii, explică Reuters.
BA.5 nu este ceva nou. Identificată pentru prima dată în ianuarie, a fost urmărită de OMS din aprilie. Este o variantă a tulpinii Omicron, care a fost dominantă la nivel mondial de la sfârşitul anului 2021 şi a provocat deja vârfuri de cazuri - chiar şi cu teste puţine - în ţări precum Africa de Sud, unde a fost găsită pentru prima dată, precum şi în Regatul Unit, în părţi din Europa şi în Australia.
Cazurile de coronavirus la nivel mondial au crescut patru săptămâni la rând, au arătat datele OMS.
La fel ca „fratele său”, BA.4, BA.5 este deosebit de abil în a se sustrage protecţiei imunitare oferite fie de vaccinare, fie de o infecţie anterioară.
Din acest motiv, "BA.5 are un avantaj de creştere faţă de celelalte subvariante ale Omicron care circulă", a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19.
Pentru mulţi oameni, acest lucru înseamnă că se reinfectează, adesea chiar la scurt timp după ce au avut COVID-19. Van Kerkhove a declarat că OMS evaluează rapoartele de reinfectare.
"Avem numeroase dovezi că persoanele care au fost infectate cu Omicron se infectează cu BA.5. Fără îndoială", a declarat Gregory Poland, virusolog şi cercetător în domeniul vaccinurilor la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.
Dacă acest lucru pare deosebit de comun acum, ar putea fi pur şi simplu pentru că foarte mulţi oameni au luat Omicron, au sugerat cercetătorii.
În timp ce creşterea numărului de cazuri a provocat mai multe spitalizări în unele ţări, decesele nu au crescut dramatic.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că vaccinurile continuă să protejeze împotriva formelor grave şi a deceselor, dacă nu împotriva infecţiei, iar producătorii şi autorităţile de reglementare analizează, de asemenea, vaccinuri modificate care să vizeze direct noile variante Omicron.
De asemenea, nu există nicio dovadă că BA.5 este mai periculos decât oricare dintre celelalte variante Omicron, a subliniat Van Kerkhove, deşi vârfurile de cazuri pot pune serviciile de sănătate sub presiune şi riscă să fie mai multe persoane care să se îmbolnăvească de COVID de lungă durată.
OMS şi alţi experţi au declarat, de asemenea, că pandemia în curs de desfăşurare - prelungită de inechitatea vaccinurilor şi de dorinţa multor ţări de a "depăşi" COVID-19 - nu va duce decât la apariţia mai multor variante noi şi imprevizibile.
Oamenii de ştiinţă atrag deja atenţia asupra variantei BA.2.75, identificată pentru prima dată în India, care are un număr mare de mutaţii şi se răspândeşte rapid.
OMS declara că pandemia rămâne o urgenţă de sănătate la nivel mondial, iar ţările ar trebui să ia în considerare măsuri de sănătate publică, cum ar fi masca de protecţie şi distanţarea socială atunci când apar cazuri, alături de vaccinare.
"Ceea ce oamenii nu înţeleg în mod fundamental este că, atunci când există acest nivel ridicat de transmitere comunitară, aceasta va suferi mutaţii", a spus Gregory Poland: "Cine ştie ce va urma. Ne jucăm cu focul".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro