Ce evenimente au marcat industria alimentară în 2023: de la achiziţia Vel Pitar, la revenirea la plata CASS, anul acesta a fost unul imprevizibil pentru o industrie de 12 miliarde de euro
Creşterea preţurilor alimentelor s-a mai domolit în 2023, mai ales că Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial practicat de producători, distribuitori şi retaileri, dar cu toate acestea anul 2023 a stat sub zodia incertitudinilor pentru un sector unde companiile realizează anual afaceri de 12 miliarde de euro.
Creşterea preţurilor alimentelor s-a mai domolit în 2023, mai ales că Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial practicat de producători, distribuitori şi retaileri, dar cu toate acestea anul 2023 a stat sub zodia incertitudinilor pentru un sector unde companiile realizează anual afaceri de 12 miliarde de euro. Noile schimbări legislative, printre care şi reluarea plăţii CASS de către angajaţii din domeniu, au fost principalele subiecte dezbătute în industria alimentară. Nu au lipsit nici tranzacţiile, însă industria alimentară locală continuă să fie dependentă de importuri în condiţiile în care România este exportator de materii prime şi importator de aluat congelat, de sosuri de roşii, dar şi de carne şi legume.
Mulţi producători au văzut în acest an în propriile vânzări această reţinere a consumatorilor de a cheltui mai mult decât strictul necesar şi o mai mare atenţie a acestora la tipul de produse pe care îl pun în coş. Astfel, consumul a scăzut uşor în cele mai multe sectoare din domeniul alimentar.
- Achiziţia Vel Pitar de către Bimbo (Mexic)
Grupul Bombo, un gigant din domeniul panificaţiei cu sediul în Mexic, a finalizat în acest an achiziţia Vel Pitar, liderul pieţei de profil din România, într-o tranzacţia estimată la peste 200 de milioane de euro.
Bimbo a cumpărat Vel Pitar de la fondul de investiţii american Broadhurst.
Compania Vel Pitar a fost fondată în 1999 şi deţine 10 fabrici de panificaţie, cu peste 1800 de angajaţi, având un portofoliu de peste 12 mărci de pâine şi alte produse de panificaţie. Printre cele mai cunoscute branduri se numără French Toast, Grâu Întreg, Chef Gourmand. Odată cu schimbarea acţionarului, Vel Pitar l-a recrutat pe Ionuţ Ilie în funcţia de general manager. El a lucrat anterior pentru gigantul Unilever şi a plecat din companie după mai bine de 25 de ani, timp în care a ocupat mai multe funcţii de conducere.
- Revenirea la plata CASS de către angajaţii din industria alimentară şi agricultură
Angajaţii din sectoarele construcţii, agricultură şi industria alimentară au reînceput să plătească contribuţia la sănătate (CASS) din 1 noiembrie. Scutirea de la plata CASS a fost de bun augur industriei alimentare care a reuşit să mărească salariile, deşi a rămas în continuare la coada industriei din punct de vedere a veniturilor angajaţilor. Însă, multe companii au ales să plătească CASS din „buzunar” ca să nu le plece angajaţii.
- Plafonarea preţurilor la alimentele de bază
La 1 august a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă care plafonează adaosul comercial practicat de procesatori, retaileri şi distribuitori pentru o perioadă de trei luni la 14 grupe de alimente de bază, inclusiv pâină, iaurt, lapte, brânză, fructe proaspete vrac, carne proaspătă de pui şi de porc sau cartofi şi zahăr. Măsura este în vigoare până la finalul lunii ianuarie, conform deciziei Guvernului.
O analiză a Consiliului Concurenţei arăta că luna august, prima lună de plafonare a adaosurilor comerciale, preţurile alimentelor de bază s-au redus cu până la 49%. Prunele, strugurii, tomatele, ceapa, ardeii, morcovii şi cartofii au avut cele mai importante scăderi de preţuri, conform analizei citate.
- Transavia a angajat banca de investiţii Rothschild pentru a testa piaţa
Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din România, deţinut de antreprenorul român Ioan Popa, a angajat celebra bancă de investiţii Rothschild pentru a testa piaţa în privinţa unui eventual interes pentru achiziţia companiei, conform unor surse de pe piaţa de consultanţă.
Acest demers nu înseamnă neapărat că se va ajunge la o tranzacţie de vânzare a Transavia.
Transavia, unul dintre cei mai mari angajatori din sectorul alimentar, are în prezent aproape 2.400 de angajaţi, care activează preponderent în cele 31 ferme de creştere a păsărilor şi în cele 4 ferme de producţie vegetală, în fabrica de nutreţuri combinate, în cele 3 abatoare de ultimă generaţie şi în fabrica de procesare a cărnii. În fermele Transavia, localizate în 8 judeţe din România, se produc anual peste 100.000 de tone de carne de pui.
- Scandia a finalizat preluarea Carniprod Tulcea, în una dintre cele mai importante tranzacţii din sector în ultimii ani
Agra’s Alba Iulia, companie deţinută de Scandia Food, liderul pieţei de conserve din România, a finalizat achiziţia producătorului de mezeluri Carniprod Tulcea. Acţionarul principal al Carniprod Tulcea a fost antreprenorul Nicolae Ciuleac.
Agra’s, producător de mezeluri din judeţul Alba, face parte din grupul Scandia Food de la finalul anului 2021.
Scandia Food este lider pe piaţa conservelor din România, are şase capacităţi de producţie şi peste 1000 de angajaţi. Mărcile deţinute de companie sunt Scandia Sibiu, Bucegi, Sadu, Lotka, Năvodul Plin, Tapas, Rotina, Roua, Sunset Nuts,Yummy Snacks. Compania este prezentă în categoriile de conserve pe bază din carne, conserve de peşte, conserve pe bază de legume, zacuscă, murături dar şi snacks-uri sărate, dulciuri.
- Raul Ciurtin a vândul brandul Capricii şi Delicii către Mandy
Antreprenorul român Raul Ciurtin a vândut brandurile tradiţionale ale producătorului de conserve, pateuri şi zacuscă Prefera Food, alături de contractele de distribuţie, el fiind la o doua tranzacţie cu businessul din judeţul Alba. Astfel, el a vândut -„Capricii şi Delicii”, „De Azi”, „Rodna”, „Atelier de Mediaş” şi „Meniu” - şi contractele de distribuţie către grupul Morad, dar păstrează fabrica din localitatea Oiejdea, judeţul Alba. Aceasta va fi folosită de Verdino, companie ce produce alternative la alimentele din proteină animală.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro